Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Hagefugltellingen 2010 nærmer seg

For tredje året på rad inviterer Norsk Ornitologisk Forening til Hagefugltellingen! Arrangementet går av stabelen helga 30.-31. januar. I fjor deltok 1140 hager, og det ble til sammen sett 68 768 fugler fordelt på 93 arter. I år håper vi på mye større deltakelse.

Av Morten Ree

Publisert 12.01.2010

Hagefugltellingen 2010 går av stabelen i samarbeid med Hageselskapet som medarrangør, i tillegg til Nettverk for miljølære.

NOF har i mange år drevet med hagefugltelling. Dette har foregått ved at folk har notert alle fugler de har sett i vintersesongen på sin fôringsplass, i hagen og ellers rundt hus eller hytte. Fra og med 2008 så ble det bestemt at dette skulle være et felles arrangement hvert år både i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og at det skulle foregå en enkelt helg på samme tid i alle land. Det er dette arrangementet vi nå kaller for Hagefugltellingen.

Det er tredje året på rad at Norge er med på Hagefugltellingen, og vi håper at vi fortsetter fremgangen fra de foregående år. I 2008 deltok 514 hager og det ble sett 27 667 fugler, mens i 2009 var tallene 1140 hager og hele 68 768 fugler ble sett fordelt på 93 arter. I Sverige er 10 000 hager registrert som deltakere og det blir sett rundt en halv million fugler. Ved å engasjere medlemmer av hagelag rundt om i landet hvor vi vet at svært mange også driver fôring av småfugler, så er mulighetene store for ny rekord i vinter. NOF har som mål å få med 3 000 hager og at over 100 000 fugler blir registrert helgen 30.–31. januar.

Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fugler som du ser den aktuelle helga enten ved ditt hus eller din hytte. Ikke bare fuglene på fôringsplassen, men også de som flyr forbi ditt nærområde. I tillegg til å notere hvilken fugl dere så må det også skrives ned det største antall dere hadde av hver fugleart. Gjør dette til en aktivitet for hele familien, og få gjerne naboer og slektninger til å delta. Dette er en uformell konkurranse med våre danske, svenske og finske naboer. De har tilsvarende hagefugltelling denne siste helga i januar. Derfor ønsker vi som står bak dette å ha med flest mulig deltakere.

Tellingen av fuglene skal legges inn på internett, og det vil bli lagt ut informasjon og link om dette på våre hjemmesider i siste halvdel av januar. For dere som ikke har tilgang til internett, så kan dere skrive ned hva dere ser, deretter få noen datakyndige blant familie eller bekjente til å ordne med registreringen. Sett av lørdag 30. og/eller søndag 31. januar til fugletelling i din hage!

Resultatene fra 2009 finner du her

Grønnsisik hann
Klarer grønnsisik å komme med på statistikken over de 10 mest utbredte artene i Hagefugltellingen 2010? Det var ikke tilfelle i 2008 og 2009. FOTO: Frank Steinkjellå

Kommentarer til nyheten (4)