Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Hagefugltellingen 2010

Førstkommende helg (30.-31. januar) oppfordres alle fugleinteresserte til å telle fuglene de har i sin hage, ved sin bolig eller hytte. Det blir samme opplegg som i fjor — arrangementet foregår samtidig i alle nordiske land. Vil tellingen vise at ekstremkulda på starten av året kostet mange fugler livet?

Av Morten Ree

Publisert 25.01.2010

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) vil sammen med våre nordiske søsterorganisasjoner gjennomføre Hagefugltellingen 2010 helga 30.-31. januar. Med dette prosjektet ønsker vi å aktivisere alle fugleinteresserte til å registrere alle fugler de har rundt hus eller hytte denne helgen. I tillegg deltar vi i en uhøytidelig konkurranse med de øvrige nordiske landene. Gjør dette til en opplevelse for hele familien. Er du forhindret fra å delta den aktuelle helgen, så kan dere registrere på ukedager og helger før eller etter hovedtellingen.

Tellingen foregår ved at dere går inn på denne nettsiden og først registrerer dere selv, deretter registrerer dere alle fuglene som er på fôringsplassen. Det høyeste antall for hver art på disse to dagene noteres og legges inn i databasen. Ofte kan meiser og finker opptre i store antall, og dermed blir de også vanskelige å telle. Dere må da gjøre et anslag etter beste evne i de tilfeller hvor dere ikke klarer å telle nøyaktig.

Det blir spennende å se hvor rikt fuglelivet er på fôringsplassene nå etter den sterkeste kuldeperioden i Norge på flere år. Vi har i økende grad sett overvintring av svarttrost, rødstrupe og gjerdesmett de siste vintrene. Sannsynligvis har mange av disse omkommet i vinterkulda. Sykdommen «gul knop» rammet spesielt unge grønnfinker på sensommeren, og har nok redusert bestanden før vinteren satte inn.

Glem ikke å ha et variert mattilbud til fuglene, ikke alle klarer å åpne solsikkefrø. Derfor er brødsmuler, osteskorper, korn, matfett, talg, nøtter og meiseboller et fint supplement til solsikkefrø.

Vi håper også at folk som ikke har tilgang til internett blir med ved at de får hjelp av datakyndige til å legge inn sine registreringer.

Er det spørsmål angående Hagefugltellingen, send e-post til fuglevennen@birdlife.no så skal vi svare så raskt som mulig i løpet av helgen.

Hagefugltellingen 2010 foregår i samarbeid med Nettverk for miljølære og Hageselskapet.

Bess Jahres stiftelse er sponsor for Hagefugltellingen 2010.

  • Rapporter dine registreringer her!
  • Se resultatene fra 2008 og 2009 her!
Rødstrupe
Har kuldeperioden i Norge i begynnelsen av januar tatt knekken på mange rødstruper? Eller er det fortsatt mange rødstruper i norske hager? Det vil Hagefugltellingen (30.-31. januar) vise! FOTO: Frank Steinkjellå
Grønnfink
Grønnfinken er med tanke på antall kun slått av kjøttmeisen på de to foregående Hagefugltellingene. Går den til topps i år? FOTO: Frank Steinkjellå

Kommentarer til nyheten (6)