Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på Hagefugltellingen 2011!

Tradisjonen tro blir det Hagefugltelling den siste helgen i januar. Interessen for dette har vært økende for hvert år. I år er målet 6000 hager, 15000 deltakere og minst 350 000 registrerte fugler. Får vi svar på om årets lange kuldeperiode har hatt negativ påvirkning på våre fuglebestander?

Av Morten Ree

Publisert 25.01.2011

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) vil sammen med sine nordiske søsterorganisasjoner gjennomføre Hagefugltellingen 2011 helga 29.-30. januar. Med dette prosjektet ønsker NOF å aktivisere alle fugleinteresserte til å registrere alle fugler de har på sin fôringsplass, og ellers i hagen rundt hus eller hytte denne helga. Gjør dette til en opplevelse for hele familien. Er man forhindret fra å delta den aktuelle helgen, så kan en registrere fuglene som blir observert uka før eller etter hovedtellingen.

Tellingen foregår ved at dere går inn på lenka nederst. Registrer dere først som deltakere, deretter registreres alle fuglene som er på eller ved fôringsplassen. Det høyeste antall for hver art noteres og legges inn i databasen. Ofte kan meiser, finker og sisik opptre i store antall, og er dermed også vanskelig å telle. Dere må da gjøre et anslag etter beste evne i de tilfeller hvor dere ikke klarer å telle nøyaktig.

For andre år på rad opplever vi en lang kuldeperiode og mye snø, spesielt i Sør-Norge. Det blir spennende å se om det har hatt negative utslag på våre fuglebestander. Under fjorårets telling i etterkant av ekstrem kulde var det minimal reduksjon av antall fugler ved fôringsplassene. Dette viser at når bakken og trærne blir dekt av snø og kulden fester grepet, så trekker fugler som normalt finner næring i naturen, inn til bebyggelsen. Blant annet økte både svarttrost og rødstrupe i antall. Gjerdesmetten var tilstede bare på halvparten av lokalitetene sammenlignet med året før. I fjor så vi også tydelige utslag på grønnfink i forhold til sykdommen (gul knop) som har rammet arten over to år. Den hadde over 22 % reduksjon i antall i forhold til 2009-tellingen. I vinter har vi ikke fått noen rapporter om sykdom på grønnfink, så det er mulig den får et oppsving.

Glem ikke å ha et variert mattilbud til fuglene, ikke alle klarer å åpne solsikkefrø. Derfor er brødsmuler, osteskorper, korn, matfett, talg, nøtter og meiseboller et fint supplement til solsikkefrø.

Er det spørsmål angående Hagefugltellingen og registrering, send e-post til fuglevennen@birdlife.no så skal vi forsøke å svare så raskt som mulig i løpet av helgen.

Hagefugltellingen 2011 foregår i samarbeid med Nettverk for miljølære og Hageselskapet. Bess Jahres stiftelse er sponsor for Hagefugltellingen 2011.

Blåmeis
Blåmeisen ble på Hagefugltellingen i 2010 registrert i et antall av 24361 individer i 3578 hager. Får vi flere individer i år? FOTO: Frank Steinkjellå
Grønnsisik
Grønnsisiken ble i de tre første Hagefugltellingene registrert i 13-16 % av hagene. Forekomsten må sies å ha vært ganske beskjeden disse vintrene. Får vi oppgangen i år? FOTO: Frank Steinkjellå

Kommentarer til nyheten (1)