Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Hvitkinngås med fartsrekord over Nordsjøen

En hvitkinngås med påmontert radiosender tok onsdag kveld farvel med beitemarkene i Dumfries i Skottland og var ikke lenge etter registrert utenfor Stavanger. Åtte timer brukte gåsa over Nordsjøen, noe som gir en gjennomsnittshastighet på rundt 100 km i timen!

Av Morten Ree

Publisert 20.04.2007

I fuglereservatet Caerlaverock i Skottland overvintrer ca. 27 000 hvitkinngjess, og det er et av de aller viktigste områdene for Svalbardbestanden vinterstid. De aller fleste har nå lagt ut på sitt trekk nordover, men fortsatt står det igjen ca. 4 000 gjess der. En gås med radiosender, som bærer navnet «Godzilla», bestemte seg for å trekke over Nordsjøen i en viss fart og satte en rekord som både imponerer og forbløffer forskere. Larry Griffin, ved The Wildfowl and Wetlands Trust, som styrer fuglereservatet hvor resten av flokken holder til, uttrykker til den skotske avisen The Daily Record at de er imponert over Godzillas pangstart. En mer normal hastighet under overfarten ville ha vært på rundt 60 kilometer i timen, så det er tydelig at Godzilla har fått skikkelig drahjelp av sterke vestlige vinder, slår Griffin fast.

Hvitkinngjessenes vårtrekk foregår normalt i april og mai, og de pleier normalt å vente på medvind før de forlater vinterkvarterene. Om Godzilla velger å vente på sine artsfrender gjenstår å se, men neste etappe går trolig til Helgelandskysten eller Vesterålen.

  • Radiosendere på hvitkinngjess gjør det mulig å følge trekket nordover på denne siden!
  • Les om gåsa på ABC nyheter.
  • Les om gåsa i avisen Daily Record.
Hvitkinngås
Du kan nå følge trekket av hvitkinngås fra Skottland og nordover på internett! En av gjessene som er utstyrt med radiosendere har flydd over Nordsjøen på 8 timer. FOTO: John Stenersen

Kommentarer til nyheten (2)