Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Kjøttmeis mater stærunger

Onsdag 6. juni ble NOFs sekretariat kontaktet av Atle Nilsen fra Kyrksæterøra, Sør-Trøndelag, som ivrig kunne fortelle at han hadde en stærkasse med unger i. Ikke så veldig uvanlig, men det spesielle var at et kjøttmeispar sto for matingen av stærungene.

Av Inge Hafstad

Publisert 07.06.2007

Det er meget sjelden at fugler av en art tar på seg oppgaven å være fosterforeldre av en annen art, og man kan jo spekulere i hva som har skjedd i dette tilfellet. I følge Knut Totland fra Hemne lokallag som dro ut for å forevige denne meget spesielle observasjonen, drev begge fosterforeldrene og matet med en frekvens på ca. 5 minutter mellom besøkene ved kassen (dette var på ettermiddagen, mellom 17:00 og 17:30). Selve kassen er ikke undersøkt, men dette bør gjøres så raskt som mulig etter at stærungene har forlatt kassen. Ungene ser ut til å kunne fly ut av kassen når som helst.

Er det mest trolig at kjøttmeisene har overtatt kassen etter at et stærpar har avbrutt hekkingen, og dermed fortsatt å ruge på eggene? Det er kjent at stær kan legge egg i andres stærkasser, for så å la dem fostre opp ungene. Kan en stær hunn ha lagt egg i en stærkasse selv om det er kjøttmeis som har etablert seg der? Hendelsen reiser mange interessante spørsmål som mest sannsynlig vil forbli ubesvart.

NOF vil gjerne bli tipset om noen har opplevd tilsvarende hendelser.

Kjøttmeis fôrer stærunge
Her ser vi en av kjøttmeisene for en av ungene i stærkullet. FOTO: Knut Totland

Kommentarer til nyheten (2)