Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Sture Stork er over den verste kneika

Storken som forsøker å overvintre på Hamar må være den mest medieomtalte fugl i Norge noensinne. De fleste riksdekkende medier har etterhvert hatt en eller flere omtaler av Sture Stork. Sjansene for at Sture skal lykkes med sitt overvintringsforsøk synes nå å være store!

Av Magne Myklebust

Publisert 27.02.2009

De fleste nordmenn har vel etterhvert fått med seg at en stork gjør et forsøk på å overvintre på Hamar. Akkurat det fenomenet har det nok vært vanskelig å unngå å høre eller lese om, siden NRK, TV2 og de fleste andre riksdekkende medier har hatt rikelig med omtale av storken etter nyttår. Storken har fått tilnavnet Sture, og har hatt tilhold i distriktet siden 26. juni 2008. Nå i vinter er det bl.a. søppelfyllinga på Heggvin samt Åkersvika som har vært tilholdsstedene for storken, som synes å være i god nok form til å takle vinterkulda.

Det er ikke første gangen at en stork gjør et forsøk på å overvintre i Norge. I Møre og Romsdal har det ved to anledninger vært storker som har hatt tilhold vinterstid, men ingen har lyktes i å tilbringe hele vinteren på samme lokalitet. En stork dukket opp på Fosnavåg i Herøy, Møre og Romsdal 15.10.1999 og ble værende utover forjulsvinteren. Den ble sett på daglige matsøk på fotballbanen på Fosnavåg, og rakk også å bli TV-kjendis, om enn i mindre skala enn Sture, før den endte sine dager midt i den verste julestria 21.12.1999. Så dukket enda en stork opp på Sunnmøre noen år senere, da øyene Vigra og Giske ble beæret med celebert storkebesøk fra 28.10.2006 og ut året. Den storken holdt ut til den første uka av februar 2007, men forsvant så like raskt som den kom. Lykkes Sture med sitt overvintringsforsøk på Hamar, så blir han derfor den første stork som har tilbrakt en hel vinter i Norge!

Jan Erik Heggelund i NOF Hamar lokallag melder at det i dag er 5-6 minusgrader  og 1 meter snø på Hamar. Den verste kuldeperioden er over, og det ser ut til at Sture Stork er over den verste vinterkneika!

Les mer her:

Stork
Sture Stork på full fart inn i historiebøkene! Sture ligger godt an til å bli den første stork som har lyktes i å overvintre i Norge. At Sture er den mest medieomtalte fugl i Norgeshistorien er vel alt et faktum! FOTO: Jan Erik Heggelund
Stork
Søppelfyllinga på Heggvin har gitt Sture mye av vinternæringa. FOTO: Jan Erik Heggelund

Kommentarer til nyheten (1)