Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Stork i Fitjar

Hjortefotograf Bjørg Strømme var ute på fotojakt i går kveld, og fikk festet noe langt mer eksklusivt på minnekortet enn forventet. En stork tasset nemlig rundt på engene ved Rimbareid i Fitjar! Det er snart seks år siden stork har blitt sett i Hordaland.

Av Frode Falkenberg

Publisert 28.04.2016

Den eksklusive gjesten beitet i kveldssola da Bjørg Strømme passerte den rundt klokka 20. Fuglen gikk bare 60 meter fra bilveien og sjeldenheten ble umiddelbart grundig dokumentert. Fuglen hadde heller ikke gått upåaktet hen i lokalmiljøet tidligere på dagen, og en rekke personer fikk sett fuglen før den forsvant i kveldinga. Ornitologer kom til plassen i dag, men fuglen var tilsynelatende fløyet.

Stork er en tropikktrekker som overvintrer i Afrika. Den er en såkalt termikkflyger, hvilket betyr at den er avhengig av varme oppstrømmer som den kan seile på når den trekker. Det er nærliggende å tro at Fitjarstorken har seilet "litt for langt" i sin ferd nordover, men den kan fort rette opp bommerten og fly sørover til mer tradisjonelle marker igjen.

Stork er bare funnet 13 ganger tidligere i Hordaland, og dette er første gang i Fitjar kommune (og Stord forøvrig). Forrige gang vi hadde besøk av denne oppsiktsvekkende arten var i 2010, da velkjente "Sture" gjestet mange lokaliteter i fylket i perioden fra 1. oktober til 17. november. Storken fra Fitjar er den første som blir observert i Norge i år.

Stork
Denne storken koste seg ved Rimbareid på Fitjar om ettermiddagn 27. april 2016. Dette var bare det 15. funnet i Hordaland gjennom tidene. FOTO: Bjørg Strømme