Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Blåråke - en ny art for Hordaland

For et par uker siden ble en videosnutt og noen bilder av en blåråke innsendt til den nasjonale sjeldenhetskomiteen i Norge, NSKF. Den overraskende observasjonen ble gjort på Sotra utenfor Bergen 11. juli 2014. Fuglen var faktisk den første blåråka som har besøkt Hordaland!

Av Frode Falkenberg

Publisert 30.03.2015

Rapportøren Roy Hansen forteller at han og kona kjørte i bil ikke langt fra Panorama Konferansehotell på Sotra, da de ble var en fugl som satt på en ledning like ved veien. Han kunne med en gang se at det var en blåråke, selv om han ikke hadde med kikkert. Den blå fargen på fuglen var helt spesiell.

Roy fikk tatt noen bilder og en videosnutt (lenke til video nederst på siden) med sin mobiltelefon, og forteller om en strålende opplevelse for han og kona. Etter å ha vist seg fram på ledningen en stund fløy den. Roy forteller at flukten lignet på skjære eller muligens nøtteskrike.

Meget sjelden fugl i Norge

Blåråka er påvist ved 45 anledninger tidligere i Norge. Mange av funnene stammer riktignok fra før årtusenskiftet, og siden år 2000 er det bare blitt gjort seks funn før fuglen fra Hordaland. Det forrige var en ungfugl i Vest-Agder i september 2009. September er den aller beste måneden for arten i Norge, og hele 15 av de norske funnene stammer fra denne måneden. Alle norske funn stammer fra perioden 10. april til 1. desember.

Se video av fuglen

Blåråke
Blåråke dokumentert med en Iphone fra bil på Sotra utenfor Bergen i juli 2014. FOTO: Roy Hansen