Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Svartbrynalbatross sett i Hordaland!

Å se en albatross i Norge er en drøm for enhver fuglekikker. For å i det hele tatt ha sjansen til å se en representant for denne artsgruppen kreves det både feltaktivitet, dyktighet og hell. Det var akkurat det som skjedde med to lykkelige sjeler i Øygarden 25. juni.

Av Hege og Dag Gjerde

Publisert 28.06.2017

Selv om det ikke kan beskrives som en fast regel, skjer det ofte noe spennende når forventningene er lave eller som i dette tilfellet fraværende. Det som dro oss ut denne søndagen tross elendig vær var meldingen på Sira Band om havlirer på tur, kanskje noen kunne dukke opp på Herdlevær? Kjapp avgjørelse og vi var på vei. Da vi passerte Turøy plasket regner ned og tåken hang over øyen. Nesten ute på Herdlevær var situasjonen den samme og vi satt kursen hjemover, Det ble en stopp ved Rong senter for å lufte Timmi (en type hund) og himmelen ble plutselig en anelse lysere. Vi var nok en gang på vei retning Geitingsneset på Herdlevær. Vel fremme med teleskopene rett vest var sikten dårlig, regnbygene kom haglende inn og dønningene hamret mot land. Det tok imidlertid ikke lange tiden før forholdene endret seg drastisk og ble bedre og bedre. Havsuler i alle årsklasser fartet frem og tilbake, en lomvi dro nord og fire storjo trakk sørover, mens en annen herjet med en svartbak. En havhest trakk også forbi på fint teleskop hold retning nord, alt dette den første halvtimen. Turen var allerede verdt en times bilkjøring fra Askøy.

Noen ganger tar det litt tid før hjernen aksepterer at det du ser er virkelig. Det var følelsen da et kritthvitt hode med gult nebb kom seilende mot teleskopet på fint hold. Min bedre halvpart hørte bare, hva i h.. er det som kommer her. Fuglen var svart oppå vingene, hvit overgump og svart endebånd på stjerten, hvit i buken hele veien bak, svart under vingene med en hvit kjerne fra kropp til godt ut i vingen. Svartbrynalbatross? slo inn i hjernen som et spørsmålstegn. Tre havsuler kom seilende forbi og størrelsen falt på plass. Klart større enn havsule. Kan ikke huske om fuglen tok et eneste vingeslag de omlag tre minuttene den ble sett. Beveget seg sakte sørover der den vendte seg fra den ene siden til den andre. Virket nærmest hengslete med de lange smale vingene.

Drømmen om å få se en albatross lever vel i de fleste som kikker på fugl, men Norskekysten er vel ikke der en starter søket, selv om de vist nok kan dukke opp hvor som helst. Åtte havlirer på slutten av økten ble kun en parentes denne dagen med en av havets flygende kjemper på tur.

Svartbrynalbatross er observert drøyt 20 ganger i Norge. Arten har blitt sett i perioden fra slutten av februar til starten av november. De aller fleste fuglene har vært utfargete voksne individer. Fuglen fra Herdlevær vil bli det første funnet i Hordaland ved godkjenning.

Godkjente funn av svartbrynalbatross i Norge

Svartbrynalbatross
Hvitt hode, gult nebb, hvit buk og overgump, lyse kiler på undervingene - og en eller svart fugl på stive vinger mot sør: Hordalands første svartbrynalbatross var et faktum. Illustrasjonsbildet stammer fra Melbourne i Australia. FOTO: Ed Dunens (CC BY 2.0)