Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Falkefar tar ansvar

Tårnfalkhannen er alene om foreldreansvaret etter at hunnen forsvant sist søndag i det kameraovervåkede reiret. Falkeparet er blitt kjendiser, og det har vært bekymring blant publikum over hvordan dette ville gå. Overraskende nok har hannen, i tillegg til å jakte, også tatt morsrollen med å mate og varme ungene.

Av Morten Ree

Publisert 26.06.2009

Vi meldte 26. mai om at man også i år hadde muligheten til å følge en tårnfalkhekking i Midt-Norge via webkamera. Tårnfalkparet, populært kalt Tårnfrid og Tårnleif, har blitt rikskjendiser etter at Direktoratet for naturforvaltning (DN) og NRK i samarbeid har laget direkteoverføring via webkamera fra deres hekkeplass. Etter at hunnen har ruget i fire uker på de fem eggene, ble de første eggene klekket søndag 14. juni. Publikum kunne nå se hunnens møysommelige mating av ungene med de byttedyr som hannen skaffet til redet. Men bare en uke etter klekkingen forsvant hunnen sporløst - til stor fortvilelse for de mange skuelystne og for initiativtakerne til prosjektet.

Hos rovfugler og ugler er det kjent at hunnfuglene står for ruging samt mating og varming av ungene, inntil ungene blir så store at de kan ta til seg næring selv. Hannens oppgave er å skaffe inn nok mat både til mor og barn. Derfor mente ornitologer at sjansene for at de fem små tårnfalkungene nå kom til å lide sultedøden var meget stor. Det ble besluttet å stenge av kameraoverføringen for å skåne folk for den opplevelsen. Hovedpersonen bak prosjektet, Lars Løfaldli, som er ansatt hos DN, ville følge den videre utvikling nøye.

Det hele begynte slik Lars og andre ornitologer trodde: Hannen brakte byttedyr til redet, men disse ble liggende urørt, da ingen var der for å ta ansvar for partering av byttedyr og fordeling av mat til ungene. Men allerede sent søndag kveld, samme dag som mor forsvant, tok falkefar sitt første ansvar som alenefar, da han bredte ut vingene å la seg over ungene og varmet dem gjennom en kald sommernatt. Dagen etter overrasket Tårnleif atter en gang da han etter å ha fanget mus, også sørget for å mate ungene. Derfor ser det ut til at det hele kan gå bra. Tirsdag besluttet DN og NRK at filmkameraet kunne startes igjen, slik at folk kan få følge dramaet.

Hos rovfugler og ugler er det ganske vanlig at noen unger dør underveis, ettersom det skal mye til for å dekke matbehovet etter hvert som ungene vokser seg større. Når tårnfalkhannen nå er alene, så er han avhengig av svært gode jaktmuligheter hvis dette skal gå bra. Det er ting som tyder på at smågnagerbestanden i området har tatt seg opp utover sommeren, noe som gir gode odds for falkefamilien. Det blir spennende å se om alle fem ungene kan fly ut av kassen om noen uker, i så fall vil det være en liten sensasjon.

For alle dere som går inn på Tårnfalk-TV så må dere være oppmerksom på at trekassen som falkeparet hekker i er todelt, og kameraet dekker kun det innerste rommet. Når ungene trykker seg sammen i ytterste rommet eller sitter i åpningen på kassen, så kan de komme helt ut av kameraets dekningsfelt.

Tårnfalk hann
Gledelig nok tar tårnfalkhannen over all omsorg for ungene når hunnen av ulike årsaker forsvinner fra reiret. Det demonstrerer Direktoratet for naturforvaltnings overvåking av et tårnfalkreir med webkamera i år. FOTO: Morten Vang

Kommentarer til nyheten (2)