Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Pressekonferanse om eksport av havørnunger

Arbeidet med å samle inn havørnunger for eksport til Irland og Skottland er i gang. I den forbindelse inviterer Norsk Ornitologisk Forening (NOF) til pressekonferanse. Det vil bli muligheter til å fotografere havørnunger under konferansen.

Av Inge Hafstad

Publisert 12.06.2007

Pressekonferansen vil bli avholdt hjemme hos Tom Roger Østerås, Vikanvegen i Stjørdal kommune, søndag 17. juni kl. 16.00.

Ta av fra E6 mot Vikan rett nord for sentrum av Stjørdal. For vegforklaring, se her.

Inntil 200 levende havørnunger skal samles inn langs kysten av Norge i de neste fem årene, og arbeidet har startet nå i sommer. Det er NOFs havørnprosjekt som står ansvarlig for innsamlingsarbeidet, og målet er at det skal etableres levedyktige havørnbestander både i Irland og Skottland.

NOFs havørnprosjekt er i nær dialog med «The White-tailed Eagle Project Steering Group», inkludert «Golden Eagle Trust Limited (GET)» og «National Parks and Wildlife Service» som ønsker å reetablere havørn i Irland. Havørnen har vært utryddet i Irland i mer enn 100 år, og målet for irene er å reetablere en hekkebestand av arten ved å importere 100 norske fugler over en femårsperiode. På samme måte har havørnprosjektet etablert kontakt med skotske myndigheter som ønsker å importere norske havørner til Skottland for å styrke populasjonen som allerede er etablert vha. havørn som er innsamlet i Norge. På vestkysten av Skottland er det nå allerede en levedyktig havørnbestand, og de nye ørnene vil derfor bli utplassert på østkysten. Innsamlingen har primært foregått på Nordvestlandet (disse skal til Skottland) og Midt-Norge (disse skal til Irland).

Følgende personer vil delta under pressekonferansen:
Inge Hafstad, Generalsekretær NOF
Ingar Jostein Øien, Fagkonsulent NOF
Tom Roger Østerås, Vert for havørnungene NOF
Duncan Halley, NINA
Torgeir Nygård, NINA
Allan Mee, Prosjektleder, White-tailed Eagle reintroduction project, Irland
Gilbert Little, Golden Eagle Trust, Irland
Ronan Hannigan, Golden Eagle Trust, Irland


Spørsmål rettes til Inge Hafstad (kontaktinfo under) eller Torgeir Nygård (mobil: 934 66 201, arb: 73 80 14 62)

havørn unge
Inntil 200 unger av havørn skal samles inn langs kysten av Norge de neste fem årene. De skal eksporteres til de britiske øyer med det formål å skape levedyktige bestander av arten i Irland og Skottland. FOTO: Geir Rudolfsen

Kommentér nyheten