Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Dokumentarfilm om vindkraft på NRK

Tirsdag 28. august viser NRK 1 Magne Sleires dokumentarfilm om vindkraft med tittelen «Englar med skit på vengene». NOF har i mange år kjempet en kamp mot en del av planene om vindmølleparker, og nå har også kystbefolkningen i stor grad snudd ryggen til vindkraft. Sendingen er en reprise fra i fjor.

Av Morten Ree

Publisert 24.08.2007

NOF var tidlig på banen og advarte mot stor-skala vindkraftutbygging langs kysten vår. Ikke bare var vi bekymret for fuglelivet, men også det faktum at mange vindmølleparker skulle plasseres i fra før uberørte naturområder. Mange naturvernere har siden møtt seg selv i døra og sett at kanskje ikke vindkraft var så grønn og naturvennlig kraftproduksjon som mange hadde troen på. I dag er det en økende motstand mot mange av de planlagte vindmølleparkene både blant naturvernere og befolkningen ellers.

I Magne Sleires dokumentarfilm får vi se eksempler på at vindkraft kanskje er et tragisk blindspor for norsk natur. Situasjonen angående havørn og vindparken på Smøla er selvsagt viet stor oppmerksomhet i filmen. Og filmen gir en bekreftelse på at mye av det NOF la vekt på i sin kamp for å unngå denne vindparken faktisk har skjedd! Bare så synd at myndighetene den gangen snudde det døve øret til. Tross sterke advarsler var myndighetene villig til å åpne for et meget vågalt eksperiment, som vi i dag kan fastslå fikk fatale konsekvenser.

NOF anbefaler at flest mulig for med seg tirsdagens dokumentarfilm:

• Kan også sees på NRK-NettTV

Omtale av programmet


Les mer om vindkraft:

• Prisen for å bygge ut vindkraft i Norge er mye høyere enn antatt (Stavanger Aftenblad)

• Sterk vindkraftmotstand ved Atlanterhavsveien (NRK)


Havørn unge etter ringmerking.
Havørna på Smøla har slitt etter at vindmølleparken ble bygget. Ungen på bildet er ringmerket på Smøla i år. FOTO: Espen Lie Dahl

Kommentarer til nyheten (3)