Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Kongeørn tatt i fotsaks i Troms

En rypejeger har varslet politiet etter at hans fuglehund fant en død kongeørn som hang fast i en fotsaks ved Altevatn i Bardu kommune i Troms. Han sier at det er et sjokk å se at folk er villige til å bruke slike fangstmetoder i 2010. Politiet står uten spor i saken.

Av Morten Ree

Publisert 13.10.2010

Det er et gufs fra en svunnet tid når man hører om at folk fortsatt bruker fotsaks som fangstredskap. De er ulovlige å bruke, i tillegg til at de rammer tilfeldig. I tilfellet fra Bardu var det altså en totalfredet kongeørn som gikk i fella, og sakte men sikkert led en pinefull død. Det kunne også vært andre dyr og fugler, hunder eller i verste fall folk som ble skadelidende.

Det var hunden til Lars Otto Dragland som fant kongeørna under rypejakt i områdene rundt Altevatn. Da slike fangstredskaper var i bruk i tidligere tider, ble de alltid festet til noe i terrenget. Denne saksa må ha ligget løst i fjellet, og kongeørna har sannsynligvis dratt med seg denne som et tungt lodd. Rypejegeren var sjokkert over oppdagelsen, og kontaktet straks politiet. Det er Målselv lensmannskontor som etterforsker saken, men de har bortsett fra selve fangstredskapet ingen spor å gå etter. Derfor er de avhengig av tips fra publikum.

Også i fjor var det et tilfelle med bruk av fotsaks, hvor en havørn måtte bøte med livet. Dette skjedde i Tysfjord i Nordland. I begge tilfellene ser det ut til at man bevisst går for å drepe rovvilt, uten noe videre tilsyn med fella. Det er forferdelig at det finnes folk som driver denne ubarmhjertige form for faunakriminalitet. Men slike feige handlinger er vanskelige å oppklare med mindre folk blir tatt på fersk gjerning.

Kongeørn
Kongeørna er i skuddet for tida. Både fotsakser og haglskudd brukes for å avlive de majestetiske fuglene. FOTO: Sture Orrhult

Kommentarer til nyheten (1)