Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Månedens bilde og funn april 2018

Bergen lokallags fotokonkurranse 2018. Vinnerbildet i april er tatt av Lars Ågren i Herdla naturreservat rett nedenfor det nye fugletårnet.

Av Lars Ågren, Bergen lokallag

Publisert 10.06.2018

I midten av april var jeg på tur ut for å lage en reportasje om det nye fugletårnet med en fotograf og journalist fra Bergens Tidende. Det var selvfølgelig sol, som det pleier å være på Vestlandet… Vi startet turen på Herdla fort og gikk veien ned mot fjøset og satte kursen mot fugletårnet. Vel fremme sto vi på rampen og pratet, da hørte vi et voldsomt lurveleven. Vi tittet over kanten av rampen og der var sandloene i fullt slagsmål om en hunn. Det var en kamp med nebb og klør. Fikk tatt en bildeserie, som endte opp i månedens bilde i april.

Gjorde et oppslag i Svein Haftorns Norges Fugler. Svein Haftorn var på en befaringstur på Vestlandet våren 1949, hvor han observerte ett par sandlo på Herdla og konkluderte med at det ikke var en stor bestand på Vestlandet. I de senere årene har det vært jevnlig besøk av sandlo på Herdla. De ankommer fåtallig i begynnelsen av mars og tallene øker i april. Sandloen legger fire egg i reir på sand og steingrunn, rugetiden er ca 24 dager. I slutten av mai ble det observert fire pulli i Prestvika. Under høstrekket kan du observere opptil 150 individer på næringssøk i fjæra.

Månedens funn i April ble en amursvale på Kjøl, Melingskrinsen, Bømlo 20-21/04. Fuglen ble funnet av Odd Hallaråker. Detter er kun 7. funnet i Hordaland. Den forrige var så seint som i fjor, da et ind. Holdt seg i Kalandsviken, Bergen 13-14/06. Amursvale hekker i Middelhavslandene. Det er som regel i forbindelse med varme vinder fra sør den dukker opp hos oss. Trolig slår de følge med låvesvaler som trekker nord på den tiden.

 

Sandlo i Prestvika, Herdla naturreservat
FOTO: Lars Ågren