Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Månedens bilde og funn juni 2018

Månedens bilde for juni ble en fjellrype stegg tatt av Ingvar Måge på Eidfjordfjellet tidlig i juni. Månedens funn var en busksanger fra Austrheim. Det er første gang på 38 år at arten har blitt syngende i Hordaland.

Av Dag Gjerde

Publisert 19.08.2018

Fjellrype er en av de mest hardføre artene i norsk natur, der den trives i karrige høyereliggende strøk. Gjerne i en steinur like grå som fjærdrakten eller hvit som når de første toppene blir dekket av snø. Under vinterstormer kan fjellrypene flytte ned i bjørkebeltet sammen med lirypene og du skal da ha et trent øye for å skille artene. Fjellrypene trives imidlertid i høyden, så når vinden har gitt seg og toppene er blåst ren for snø flytter de tilbake.

Vi gratulerer Ingvar Måge med månedens bilde for juni.

Månedens funn i juni ble en busksanger som hadde tilhold i Leirvågen, Austrheim. Fuglen ble funnet av Frode Falkenberg og Oddvar Heggøy 7/6. Den ble hørt frem til 16/6. Dette er kun 4. funn av arten i Hordaland. Den første var et syngende ind. I Ulvikpollen, Ulvik 2-3/7-1980. Det foreligger også to høstfunn, 1 ind. 20-29/8 2010 og 1 ind. 27-28/9 2013. Begge fra Herdlevær, Øygarden.

Lytt til busksangeren i Austrheim her:

Fjellrype
FOTO: Ingvar Måge