Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Stylteløper - en ny art for Hordaland!

På ettermiddagen torsdag 16. april 2009 skulle Tor Helge Heggland til Ådlandsvatnet på Stord for å telle knoppsvaner. Overraskelsen var mildt sagt stor da han observerte en spesiell vadefugl i strandsonen. Fuglen viste seg å være Hordalands første stylteløper!

Av Frode Falkenberg

Publisert 16.04.2009

I løpet av kort tid ble det konkludert med at det trolig dreide seg om en stylteløper. Arten er i grunnen vanskelig å forveksle med noen andre, men Tor Helge hadde verken med fuglebok eller fotoutstyr med seg på tur og ville derfor få funnet bekreftet. Før nyheten ble publisert ble noen telefoner tatt, og etterhvert kom det tilreisende fra Stord og Bergen. Jan Rabben slo opp et kamuflasjetelt og fikk fuglen på nært hold under fotografering. Stylteløperen holdt seg i det samme området som den ble oppdaget helt fram til mørkets frambrudd.

Dagen etter var det drøyt 20 personer fra fjern og nær som sto klare for å hilse fuglen god morgen, men den langbeinte hadde tydligvis tatt vingene fatt i løpet av natten. Til tross for leting både i Ådlandsvatnet og andre aktuelle lokaliteter på Stord og Fitjar ble den ikke gjenfunnet.

Det foreligger kun fire tidligere funn av stylteløper i Norge. Det forrige var så langt tilbake i tid som i mai 1993, da en fugl var på besøk på Finnøy i Rogaland.

 

Stylteløper
FOTO: Jan Rabben
Stylteløper
FOTO: Jan Rabben