Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Halsbåndfluesnapper i Lofoten

James Wilson i Flakstad er en ivrig ornitolog, som blant annet fant styltesnipen på Fredvang i fjor. Nå var han igang igjen: "Halsbåndfluesnapper Fredvang, masse foto" tikket det inn på teksmelding. I løpet av 30 sekunder var bil og fører på vei vestover.

Publisert 02.05.2014

Fuglen var sett over noe tid i en li som ikke direkte synes å være helt passende for en slik gjest. I nærheten er det imidlertid granplantninger og fine hager fuglen kunne holde seg i. Troen på at fuglen skulle vise seg var svært stor.

I snøbygerne dukket det opp flere gransangere, en låvesvale, flere ringtrost og i det hele tatt mye fugl i dette området. Det gikk to timer før fuglen dukket opp, og det lyktes å få tatt en del nye fotografier, først sittende på et gjerde. Senere forflyttet den seg ned til en hage, før den forsvant like plutselig som den dukket opp.

Det sjeldne besøket viser potensialet Lofoten har for rariteter. Og våren har akkurat startet. Det foreligger under 20 funn i Norge av arten, der et funn i Hordaland er det nordligste.

Tekst og foto: Martin Eggen via Lofoten Birding

Kanskje vil fuglen holde seg i området fram mot NOF Nordland-treffet i Lofoten 23.-25. mai? Snapperlokaliteten kan besøkes på lørdag om det blir aktuelt.

 

Halsbåndfluesnapper
FOTO: Martin Eggen