Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Avosetter i Bodø

Lørdag den 26. april fikk jeg en telefon om at det var bare å komme seg i bilen da det var ei "bombe" på Ilstadfjæra utenfor Bodø. To avosetter hadde blitt observert allerede torsdag og befant seg nå på denne mudderfjæra utenfor Bodø!

Publisert 07.05.2014

Da jeg kom fram 15 minutter senere var fuglene fløyet. Jeg brukte noen timer på å sjekke ut store deler av Tverlandet naturreservat i håp om å se fuglene, men de var borte. Tilreisende ornitologer som hadde kjørt flere titalls mil måtte dessverre snu hjem igjen uten å ha fått sett fuglene denne dagen.


Søndag var det opp tidlig, det var mye regn i luften og veldig grått. Etter vel 10 minutters kjøring parkerte jeg bilen og begynte å gå stien nedover mot fjæra. Umiddelbart ser jeg to store hvite og sorte umiskjennelige vadefugler med lange bein og et særegent nebb.

 

Disse to var de første som er sett i Bodø og representerer art nr. 245 for kommunen. Fuglene kunne observeres fra torsdag 24. april og ble sist tatt bilde av tirsdag 29. april. I perioden har fuglene vært et yndet fotoobjekt og mange har delt bildene sine på facebooksida til NOF Bodø lokallag.

 

Tidligere funn i Nordland og Nord-Norge

Tidligere er enslige fugler observert i Sømna kommune (2011) og i Steigen (2013). Fra Troms er det en observasjon fra 2009, mens Finnmark kan vise til 4 unike observasjoner hvorav det ble sett 4 fugler samtidig i Melsvik (2004)

 

Tekst: Thorbjørn Aakre

 

Om Tverlandet naturreservat

 

Avosetter
FOTO: Thorbjørn Aakre
Avosett
FOTO: Thorbjørn Aakre