Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Alkefugler som blåser på land

Stormen Ole som herjet i helga tok med seg alkefugler innover land flere steder i Nordland. Hva gjør du hvis du finner en strandet alkefugl?

Av Atle Ivar Olsen

Publisert 10.02.2015

Når det blåser kraftig pålandsvind blir sjøfugler som måker og alkefugler ført nærmere inn mot land. Alkefuglene utmerker seg ved at de ikke er spesielt gode flyvere, i alle fall ikke når det gjelder å holde retningen og navigere.

De blir ofte blåst inn over land, og hvis de  lander på bakken har de tungt for å komme seg på vingene igjen. Til fots er de veldig sårbare - kråke og skjære vil angripe i flokk, og andre rovdyr som rev og katt vil enkelt ta hånd om slike fugler.

Alkekonger mest utsatt

Det er alkekongen som oftest havner på land. Det er den minste alkefuglen vi har, den hekker tallrikt på Svalbard, og de kan forekomme i store antall på sjøen her i Nordland om vinteren. Jeg har selv sett dem i flukt over land langt fra sjøen, og en gang landet en alkekonge i en knøttliten ferskvannsdam. Den kom seg heldigvis opp på vingene igjen og fant veien tilbake til sjøen.

Også lunde er utsatt for å blåse på land, en gang havnet faktisk en lunde helt over grensa til Sverige! De større artene lomvi og alke blir sjeldnere ført inn på land, og jeg har personlig ikke hørt om at teist har blåst på land så den greier seg bra i stormfullt vær.

Blåst på land av Ole

Da stormen Ole herjet som verst lørdag 7. februar fikk jeg en MMS fra en av mine studenter med et bilde av en alkekonge som var blåst på land i Sjonbotn i Rana. Vi ble enige om at hun skulle ta vare på den til dagen etter, så jeg kunne hente den når været var litt bedre. Den virket å være i fin form, men dagen etter fikk jeg melding om at den ikke hadde overlevd natta.

Avisa Nordland skrev nylig om om en alkekonge som ble funnet i en hage på Tverlandet. Den ble tatt hånd om av hageeier, og fikk bo i badekaret.

Hva gjør man hvis man finner en strandet alkefugl?

Det beste er å fange dem og sette dem ut i sjøen igjen så raskt som mulig. Da har de best sjanse til å greie seg. Man kan sjekke om de ser friske ut, at det ikke er noen brukkne vinger eller åpne sår.

Ved å kjenne på brystet kan man få en indikasjon på om fuglen er i god form. Hvis beina stikker ut slik at man kjenner dem, og det ikke virker å være noe særlig fett på fuglen så er det stor sjanse for at den ikke vil klare seg. Man kan også prøve å veie den. Normalt skal en alkekonge veie 140-190 gram. Hvis den har mye lavere vekt enn det så har den ikke så gode sjanser til å greie seg.

Man kan prøve å fôre fuglen med litt rå fisk, men som regel er det vanskelig å få dem til å spise. Kanskje det er noen lokale fuglefolk man kan spørre til råds? Det beste for fuglen er uansett å bli satt ut i sjøen igjen. Velg en plass der den kan komme seg utover mot mer åpent hav på egen hånd, og ikke ender opp med å fly innover en fjord og inn på land igjen.

Alkekonge i eske
Alkekonge som hadde landet i hagen til Ingeborg Slettvold på Nesna 26.1.2005. FOTO: Atle Ivar Olsen
Alkekonge i handa
Slettvold berget alkekongen en da den var på vei mot sjøen men ble angrepet av en flokk med kråker og skjærer. FOTO: Atle Ivar Olsen