Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

NOF Nordland-treff 2016, Andøy 20-22. mai

Med hovedbase på Fornes og utflukter kommunen rundt ble årets NOF Nordland-treff et meget vellykket arrangement! Blant helgas mange høydepunkter kan nevnes par med lappfiskand, hekkende havsuler, jordugle og fjellvåk samt spillende brushaner og store flokker hvitkinngjess på trekk.

Av Atle Ivar Olsen og Magnhild Johansen

Publisert 14.06.2016

Fredag var det registrering, servering av ørret og andre godsaker, og foredrag fra Karl Birger Strann, med masse fine bilder, om fjellmyrløperen i Troms og Finnmark. Etterpå var det senkvelds-ekskursjon, og det var en veldig fin opplevelse å få se og høre tiggende hornugleunger. Noen var heldige og fikk sett voksenfugler også.

 

På lørdag var det busstur Andøya rundt, og vår guide hadde full oversikt over Andøys mange turistattraksjoner! Det ble en innholdsrik dag, og høydepunktet var nok et par lappfiskand på ei lita tjønn på Stave! På Skogvoll var nok spillende og slåssende brushaner det mest severdige, men det ble også observert vadere som polarsnipe og steinvender og ei jordugle ble sett av flere. Masse steinkobbe var gøy, og for noen var nok den deilige fiskesuppa et høydepunkt.

 

Nordenden av Andøy gav flott utsikt til masse hekkende havsuler, og de som ønsket det fikk med seg en «tur i verdensrommet» med Naroms romskipsimulator. Andre tok turer i nærområdet på egenhånd, før alle møttes ved Klevvatnet for tilbaketuren langs østsida av øya.  Gledelig å se sangsvane på reir på vannet og flere par med hekkende horndykkere.

 

Det ble lite tid til å stoppe på tilbaketuren via Andøyas østside. Synd - for her kjørte vi rett forbi flere av regionens mest fristende fuglelokaliteter, men pliktene kalte, og årsmøtet startet innenfor etter hvert sedvanlig margin - bare en knapp halvannen time forsinket i forhold til oppsatt plan.

 

Årsmøtet forløp uten store overraskelser, og ble avsluttet med blomster og gave til Johan Sirnes, som trer ut av valgkomiteen etter å ha hatt ulike verv i fylkeslaget mer eller mindre sammenhengende de siste 30 år. Etter årsmøtet var det foredrag om fuglevern ved NOFs miljøvernkonsulent Martin Eggen.

 

Mange drar til Andøy i håp om hval, og for deltakerne på NOF Nordland-treff gikk ønsket i oppfyllelse - i form av kruttsterk hvalgryte! Denne ble satt til livs med glupende appetitt. All ære til de som sørget for maten, den var fortreffelig helga igjennom. Etter middag ble det munter og variert musikalsk underholdning med enkelte tilløp til allsang, før fuglepraten overtok og fortsatte langt ut i de små timer.

 

Søndag var det avskjed og mulighet for tur fra fjell til fjære for de som ønsket, men flere ville heller utforske den flotte Vesterålnaturen på egenhånd før hjemreisen. Rykter om diverse egretthegrer flere steder i fylket gjorde nok også sitt til oppbruddsstemningen. Takk for oss, vi kommer gjerne tilbake til Vesterålen!

Lappfiskender
Lappfiskendene måtte fotograferes gjennom bussvinduet FOTO: Atle Ivar Olsen
Årsmøte
Veldig bra oppmøte på årsmøtet FOTO: Marianne Hegge Skogsholm
Sirnes
Overrekkelse av gave til Johan Sirnes FOTO: Atle Ivar Olsen