Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Nå venter Nordland på tjelden

Tjelden er årets fugl 2018, og nå venter vi nordlendinger på de første tjeldflokkene. Men når kan vi forvente å se dem? NOF Nordland har sjekket artsobservasjoner.no på jakt etter svar, og har funnet fasiten: Tjelden har langt på vei ei fast ankomstuke i Nordland, og snart kommer tjelden til ei fjære nær deg.

Publisert 23.02.2018

E han kommen eller har han vært her?

Overvintrende tjeld blir sett årlig langs kysten av Nordland, aller flest meldes det fra Lofoten, men de kan finne på å overvintre hvor som helst langs kysten. Vanligvis rapporteres det mellom en og fire-fem fugler hver vinter.

En enslig tjeld betyr derfor ikke nødvendigvis at tjelden er tilbake fra sydligere strøk. Tjeldflokker av en viss størrelse må til – la oss for eksempel si tosifret antall. Med en såpass håndfast definisjon kan vi ta en kjapp gjennomgang av nårtid tjeldflokkene har kommet tidligere år:

2017:

De første to tjeldene i Nordland ble meldt 4. januar fra Hestøya på Vega. Dette året ble det også meldt om overvintrende tjeld fra Træna, Meløy, Herøy og flere kommuner i Lofoten. Den første tjeldflokken ble sett 2. mars, da satt det en flokk på rundt tretti hutrende tjeld på Rognsanden utenfor Nesna. To dager senere hadde flokken økt til 48, og det ble også sett 12 tjeld i Venvik på Meløya. 7. mars ble det sett en flokk på 25 tjeld i Flakstadpollen.

2016:

Den første tjelden ble meldt 6. februar fra Straumen i Sørfold. Lenger utpå seinvinteren ble det også sett to-tre optimistiske enkeltfugler i Lofoten, en i Herøy og en på Tjøtta. Første flokken på ti ble sett i Leknesfjæra 7. mars. Nitten tjeld ble sett i Flakstadpollen 8. mars, og fjorten på Skogsleira i Nesna 9. mars.

2015:

Første tjelden ble meldt fra Fuglvika i Vestvågøy 18. februar, og første flokken på ti ble sett 6. mars ved hurtigrutekaia på Nesna. Tjue tjeld ble sett på Ørnes og 24 i Leknesfjæra 10. mars.

2014:

To tjeld ble sett på Vega 5. februar, og det ble også sett ensomme vintertjeld i Barvika i Meløy, i Bolgværet og selvfølgelig i Flakstadpollen – der er det tjeld nesten hver vinter virker det som. To flokker på 11 tjeld hver ble sett i Søvik i Alstahaug og i Herøysundet 2. mars. Tre dager etter ble en flokk på 11 sett på Neverdal i Meløy.

2013:

2013 var unntaket som bekrefter regelen, da ble det sett en flokk på nitten tjeld allerede 19. februar i Vallsjø på Vega. En enslig fugl var stasjonær på Dønna mot slutten av februar, men neste tjeldflokk dukket ikke opp før 3. mars, da var det tjue stykker i Søvik i Alstahaug, samme sted som en enkelt fugl ble observert allerede 22. februar. 

Så da vet vi jo nårtid tjelden kommer til Nordland.

Det ser ut til at tjeldflokkene typisk dukker opp i Nordland mellom 2. og 7. mars, og de ser ut til å ankomme mer eller mindre samtidig over hele fylket. Kanskje er det større forskjell på innerst og ytterst i fjordene enn det er på sørlige og nordlige deler av Nordland.

Men enn nå i år?

Den ensomme overvintreren som ble rapportert åtte-ti ganger fra Flakstad i desember 2017, ble også den første rapporterte tjelden for 2018. Den ble meldt inn allerede 1. januar, og var fortsatt til stede og i god form 13. februar. 25. januar ble det meldt tre tjelder fra Hysvær i Vega. Den første skikkelige flokken har vi fortsatt til gode - men nå er mars rett rundt hjørnet, og det er på tide å holde et øye med de faste tjeldplassene i nærområdet.

Selvgjort er velgjort

De fleste nordlendinger vil nok være enige i at tjelden ikke «e kommen» på skikkelig vis før vi har sett han sjøl. Hvis du ser tjeld, kan du dele det på flere måter. Rapporter gjerne dine observasjoner på artsobservasjoner.no Emneknaggen #tjeldenharkommet ble lansert av NOF nylig, bruk den gjerne. Her kan du se hvilke offentlige innlegg som har brukt den på instagram: #tjeldenharkommet

Tidligste innmeldte observasjon av rugende tjeld i Nordland fylke er forresten 30. april. Det var i 2016 ved Vikvatnet i Vestvågøy.

 

Tjeld i gresset
Denne tjelden er fotografert på Tomma, på en tid av året da det er godt å være tjeld. FOTO: Atle Ivar Olsen
Vintertjeld
Denne tjelden har overvintret i Flakstad nå i år. Hvis den holder ut noen dager til får den selskap. FOTO: Martin Eggen