Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Klassiske fuglebøker gratis på nett

Det evige dilemma når man pakker og skal på ferie: Ta med Haftorns "Norges fugler", eller risikere å bli svar skyldig når kinkige fuglespørsmål melder seg? Fortvil ikke! Nasjonalbiblioteket digitaliserer alle norske bøker gitt ut i år 2000 eller tidligere, og du finner Haftorn og mange andre go'biter i fulltekst på bokhylla.no.

Publisert 18.06.2018

Søkefunksjonen i enkeltdokumenter er grunn god nok til å bruke bokhylla selv om man skulle være så heldig å ha papirutgaven for hånden (se bilde).

Her har NOF Nordland samlet noen høydepunkter på den digitale fuglebokfronten. Les med måte.

Klassikerne du kanskje mangler:

Vi skulle vel alle ønske at våre besteforeldre hadde vært forutseende nok til å kjøpe et par eksemplarer, men her finner du den digitaliserte versjonen av Haftorn: Norges fugler

Colletts Norges fugler er en annen klassiker. Den kom ut i tre bind rundt 1920, bind 1 inneholder spurvefuglene, bind 2 inneholder blant annet spetter, hønsefugler og vadere  og bind 3 inneholder blant annet gjess, alker og måker.

Fuglene i Norden av Holmström m fl kom i norsk utgave ved Fridthjof Økland i 1953. Bind 1 spurvefugler – nattramner, bind 2 ugler – stormfugler og bind 3 lappedykkere – hønsefugler.

Karl Schøyens Fuglefjell fra 1929 er fortsatt godt lesverdig, og er du Schøyen-fan kan du også høre ham i skolekringkastingen. Fredning av ærfugl er nødvendig, sa han allerede i 1937. 

Lurer du på noe som helst om fuglekasser? Trond Vidar Vedum besvarer alle spørsmål du måtte ha i Vi studerer fuglene fra 1986.

Lokale helter

Lokale bøker kan være vanskelig å skaffe seg oversikt over, og noen vet man ikke engang om før de er utsolgt. Her er et knippe fuglebøker fra Nordland som mange angrer på at de har gått glipp av:

Flere har skrevet om Lofoten, vi nevner i fleng Harald Våge og Vestvågøy lokallag: Fugler midt i Lofoten, Lofotens fugler av Jan Wasmuth, lekkert illustrert av Jon Fjeldså, og Steve Baines og Tycho Anker-Nilssen: Fugler på Røst.

En klassiker som de fleste under 90 år antagelig har gått glipp av; Jacob Sann: Ørnene på Værøy i Lofoten. Utgitt i 1925, men med sine 21 sider er den godt overkommelig å lese fra perm til perm. Tegnet sjøl har han gjort også. Ørna har også Johan Willgohs skrevet om, Havørna fra 1963 er litt mer omfattende med 45 sider.

Flere litterære perler fra Nordland; Fugleliv i Bø av Harald Hove Bergmann, 17 lekkert illustrerte sider fra 1989, den noe mindre påkostede men meget informative Fugler i Meløy fra 1995, og Rana zoologiske forenings Natur og dyreliv på Lovund fra 1995 er vel verdt å fordype seg i. Hvis man lurer på noe om ærfuglbestanden i Ranfjorden rundt 1987 er det bare å konsultere Kjell A. Meyers bidrag til Årbok for Rana, mens Med ea som husdyr handler om egg og dunvær i Vega og ble utgitt i 1998.

Folk som har vært steder

Herman Løvenskiolds beretning fra sitt opphold på Hardangervidda sommeren 1934, Sneuglen og andre fugler, er en skikkelig go’bit fra gamledager. Han brukte bare 109 sider på hele sommeren – på den tida mestret man kunsten å fatte seg i korthet.

Edvard K. Barth og Olav I. Rønning skriver om Rago og Ånderdalen, og jammen har de fått plass til et lite kapittel av Svein Haftorn også. Axel Hagemann skrev blant annet om Junkerdal i Under polarkredsen - naturskildringer og naturhistoriske skisser fra Nordlands indre dale, og hvis du fortsatt trenger mer lesestoff kan vi by på flere Gløtt av nord-norske nasjonalparker.

JB Barth har vært mange steder, og han forteller det meste i Naturskildringer og Optegnelser fra mit Jæger- og Reiseliv fra 1877. Han har blant annet vært på Hadseløen, i det indre af Finmarken, og han har jagtet snepper på Jæderen.

Du har vel ikke gått glipp av Håkon Evjenths Tre på to og to på fire fra 1947? Han forteller om et Finnmarksopphold av de sjeldne, der de kjekke staute karer blant annet temmer dverggjess og ender opp med å skyte en geirfugl.

Og bare for å ha det nevnt: Det finnes også geirfuglbøker for dem som foretrekker fagboksjangeren, for eksempel Colletts Nogle bemærkninger om Alca impennis i Norge, 18 sider fra 1907.

De vi sparer til våre mer nerdete øyeblikk

Førstegangsfunn av fugler i Norge, i fugleskinnsamlingen på Stavanger museum. 13 actionpakkede sider.

Med sikte på godt planlagt Norgesferie inkluderer vi Fugleatlas for Finnmark fra 1991.

Norsk ornitologisk historie, NOF 1957-1982 samler artikler fra fuglekjendisene mange av oss er for unge til å huske. Kjønnsfordelinga blant forfatterne er litt skjeiv, for ho mor var visst opptatt på kjøkkenet. Mye godt lesestoff å hente likevel!

Hvis du husker langt nok tilbake kan du også finne dine gamle lærebøker, her er Folkeskolens biologi, tydeligvis i sin tid donert til nasjonalbiblioteket av Lovund skole.

Trodde du forresten at NOF Nordland var først ute med konseptet «ukas fugl», som vi har holdt på med på vår facebookside? NRK radio hadde samme ide allerede på syttitallet, og førstemann ut på dette opptaket er Nordlands egen ørneekspert Harald Misund – denne gangen snakker han om horndykker.


Leter du etter bøker eller trykksaker du ikke finner? Digitalisering tar tid, hver enkelt bok må scannes og publiseres, og mange bøker står visstnok fortsatt i kø. Forfattere og utgivere kan også takke nei til å delta i ordningen, og rundt 4000 bøker mangler på grunn av dette. For øvrig er søkefunksjonen på selve bokhylla.no notorisk vanskelig å finne fram i, man får helt konsekvent uhensiktsmessig mange treff. Dette skyldes at man ikke bare søker i titler, forfattere og emner, men også i selve teksten inne i bøkene. Hvis du ikke finner boken i ditt liv så ta problemet opp med en bibliotekar nær deg.

 

 

Søk i bokhylla
Bruk forstørrelsesglasset for å søke i boka. Haftorn har nevnt løvsanger 33 ganger, det første treffet lister opp løvsangeren som ett av flere vanlige byttedyr for spurvehauk.
Bøker
De som er norske og utgitt før 2000 har du tilgang til på nett - resten må du fortsatt ha i hylla di.