Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Overvintrende lappspurv på Røst

En lappspurv har holdt til på Røstlandet i vinter. Selv om et lite antall lappspurv overvintrer nesten årlig i Norge, er vinterfunn så langt nord som Nordland særlig overraskende.

Av NOF avd. Nordland

Publisert 06.04.2020

Sjelden overvintrer i Nordland

Fuglen ble sett både i november, desember og januar, glimret med sitt fravær i hele februar men dukket opp igjen i midten av mars. Når den har klart seg såpass langt utover seinvinteren får vi tro den vil lykkes med sitt overvintringsforsøk. Årets vinter har vært ekstra mild og snøfattig på kysten av Nordland.

Enkelte lappspurver overvintrer i Norge, mest langs kysten av Sørvestlandet, men lappspurver ses vinterstid så godt som årlig helt nord til områdene rundt Trondheimsfjorden. Derfra til Røst er det omtrent 400 km i luftlinje. Kanskje er lappspurven på Røst den aller nordligste overvintreren noensinne?

Hekket på Røst tidligere

Lappspurven var tidligere en hekkefugl på Røst, med 4-6 par. Nå synes den å ha forsvunnet helt som hekkefugl, selv om det nok forekommer enkelte år. Våtmarkene på Røst ligner en del på hekkeområdene i de norske fjellheimene, og hekkeområdene ut mot kysten av Troms og Finnmark. 

Bli med å kartlegge lappspurv i 2020

En betydelig bestandsnedgang er dokumentert hos lappspurven i Norge. Vi i NOF ønsker å rette fokus på dette, og har i 2020 valgt arten som Årets fugl. Som vanlig inviteres du til å se spesielt etter lappspurven i år. Husk å rapportere på www.artsobservasjoner.no, så får vi tilgang til alle observasjonene.  

 

Lappspurv
Lappspurven på Røst er litt forsiktig av seg, og har hittil unngått alle fotografer. Av naturlige grunner er det lite bilder av vinterlige lappspurver i omløp i Nordland. Dette bildet er fra Wikimedia commons, og til alt overmål tatt i Missouri, USA. FOTO: Andy Reago & Chrissy McClarren, cc-by-2.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lapland_Longspur_(8329550927).jpg
Lappspurv
I sommerdrakt er lappspurv-hannen vakker. Skal du lete etter den i fjellet i sommer bør du lete i karrige områder med krekling, dvergbjørk og vier. Områder med store steiner er ofte populære, disse blir brukt til sangposter. Ikke sjelden finnes den også ved myrer og våtmark i åpent terreng. FOTO: Agathe Duun Grande