Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Fugletårn i Nordland: Sjøfuglbua på Røst

På Røst finner vi Nordlands nyeste fugletårn, en fryd for øyet tegnet av fuglearkitektfirmaet Biotope.

Av Magnhild Johansen

Publisert 13.08.2020

Dette kan du regne med å se

Alle slags fugler som bor i fjæra eller på havet er mulige, og det samme vil gjelde fugler som kan tenkes å trekke over hav. Ender, skarver, steinvendere og fjæreplytt kan ses – noen mer avhengig av relevant årstid enn andre. Man kan se alkefugler, joer og alle former for måker, inkludert eksklusive sabinemåker på en dag med gunstig vind. Havsuler er vanlige og både havhest og lirer er forventede arter når de rette forholdene inntreffer. Ikke minst kan man alltid drømme om en albatross.

Nordvest frisk bris til sterk kuling er værforhold som anbefales av ekspertene. Ta med teleskop, du kan ikke regne med å se noe særlig med bare håndkikkerten.

Slik finner du fram

Sjøfuglbua ligger rett nord for ruinen av gammelkirka. Følg veien retning Nesset, ta til venstre inn Sandgata og følg den til enden, så ser du bua. Det beiter sauer rundt bua, gå rolig og husk å lukke portene etter deg.

Sjøfuglbua er privateid av fastboende fugleekspert Steve Baines, men bua står åpen til glede for både lokalbefolkning og gjester.

Mer om fuglebua i fylkestidsskriftet Havørnas 2018-utgave, som du kan bestille fra oss hvis du mangler den.

 

På Røst finner vi Nordlands nyeste fugletårn, en fryd for øyet tegnet av fuglearkitektfirmaet Biotope.

Storjo
Storjo er en uvanlig fugl de fleste steder i Nordland, men på Røst kan man regne med å treffe på den. FOTO: Thorbjørn Aakre
Sjøfuglbua på Røst
FOTO: Magnhild Johansen