Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

LRSK-rapport 2015 for Nordland

Endelig er den her! Den etterlengtede raritets- og sjeldenhetsrapporten for 2015. Høydepunkter inkluderer lundtrupialen fra Værøy, steppebrakksvalen fra Seinesodden i Bodø, og sibirsjøorren (som da het knoppsjøorre) som holdt seg i Klungsetbukta store deler av sommeren. Alle tre var nye arter for Nordland.

Av Magnhild Johansen og Atle Ivar Olsen

Publisert 22.07.2021


Sent men godt
Rapporten fra 2015 skulle egentlig vært publisert i Havørna 2016, men grunnet tekniske utfordringer i forbindelse med omlegginger i artsobservasjoner.no ble det kun publisert et kort sammendrag av LRSK-rapporten dette året. Den fullstendige rapporten for 2015 blir publisert bare på nett.

Andre go'biter som du kanskje husker fra 2015:

  • Stelleranda som dukket opp på Seinesodden like etter steppebrakksvalen
  • Ringnebbdykkeren som trivdes så godt på Storeidvatnet i Vestvågøy at den ble værende et drøyt halvår
  • Hortulanen i Evenesdal (Saltdal), som var den første i Nordland på over 10 år
  • Isfuglen som glitret rundt i havna i Kabelvåg (Vågan)

Her finner du rapporten


Gamle data er gull
Selv om det er noen år siden disse observasjonene ble gjort er de fortsatt verdifulle, som dokumentasjon på og oppsummering av fugleåret 2015 i Nordland.

Alle gamle og nye observasjoner har verdi, og du som sitter på gamle notatbøker oppfordres til å publisere dine funn på artsobservasjoner.no. Dette gjelder kanskje spesielt tiden før artsobservasjoner ble lansert rundt 2008.


2020-rapporten på gang
Den lokale raritets- og sjeldenhetskomiteen har holdt seg godt i rute med rapportene i årene etter 2015, og jobber nå med rapporten for 2020. Legg inn funn fra dette året fortest mulig på artsobservasjoner.no slik at rapporten blir mest mulig komplett.

Sjekk også restanselista di på artsobs om du har noen rapporter som skulle vært skrevet. Du finner restanselista ved å klikke på «Mine sider» når du er pålogget i artsobs, den vises til venstre på skjermen med overskriften "Funn for validering".


Takk til alle som har bidratt med funn og bilder.

LRSK-rapport 2015 Nordland

 

Se også sammendraget som ble publisert i 2016:
Stenersen, J. (2016). Sjeldne fugler i Nordland 2015. Havørna 2016, s. 22-29.

Lundtrupial Håvard
Lundtrupialen koste seg på klessnorene på Værøy. Dette var første funn av arten i Nordland og andre funn for Norge. FOTO: Håvard Eggen
Hortulan Bård
Hortulanen i Evenesdal. En fuglekikker som var helt ukjent i trakten stoppet tilfeldigvis ved et lovende fuglebrett på vei oppover. Der fant hun hortulanen – tre kilometer lenger ned i dalen fra der den sist hadde blitt observert. FOTO: Bård Karlsen
Isfugl Marie
Denne vakre skapningen gledet mange med sitt nærvær i Kabelvåg ei knapp uke i oktober 2015. FOTO: Marie Myklebust