Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Falkeklubben drar til Røst!

Medlemmer av BirdLife Lofoten under 18 år er automatisk medlemmer i lokallagets Falkeklubb, og i år inviteres dere med til fugleparadiset Røst. Også barn- og unge i BirdLife Bodø er velkommen til å være med. Røst byr på både rib-tur med lunder, en fantastisk tur rundt fuglefjellene og besøk i de fuglerike våtmarkene. Meld deg på innen 10. mai!

Av BirdLife Lofoten

Publisert 20.04.2023

Som fuglelokalitet er Røst sagnomsust. I kommunen er det sett 307 fuglearter, et bemerkelsesverdig høyt antall for et lite øysamfunn nord for polarsirkelen. Kun tolv andre kommuner kan skilte med et høyere antall observerte fuglearter. Førstegangsfunnene (første gang en art er sett i Norge) er mange, og inkluderer sjeldne arter som mørkmyrhauk, svartvingespove, steppelo, furusanger og svarthodespurv. 

Men det er naturen, lyset, Lofotfiske og de mange hundretusener sjøfuglene Røst er mest kjent for. På Røstlandet, en samling av øyer bundet sammen med moloer og holmer, bor de fastboende. Her er det hager, jordbruk, myrer, dammer og bløtbunnsområder i skjønn forening, noe som skaper et mangfold av fine steder der slitne trekkfugler kan raste. Røstlandet er mer eller mindre flatt, den høyeste toppen er bare 12 meter over havet.

Sør i havet reiser de mektige fuglefjellene seg på rekke og rad. Fuglefjellene er sjøfuglenes hjem, og lundene er i flertall. Riktignok har det minket på dem. På begynnelsen av 80-tallet var det 3 millioner lunder på Røst, og Røst kunne smykke seg med å være Norges største sjøfuglkoloni. Det var like mange lunder på Røst som vi har i hele Norge. Nå er det «kun» 500 000 lunder igjen på Røst, og mange andre arter har også minket i antall, deriblant krykkjene. Men det er fortsatt mye å oppleve!

Helgen 9.-11. juni 2023 er satt av til Røsttur, da vi kan komme tur/retur fra både Moskenes og Bodø med ferja.

På Røst har vi bestilt Rib-tur, og er været godt går vi også i land på Skomvær fyr. Vi skal bo hos Røst Havfiske på Færøya, og det blir felles måltider, grilling og turer på Røstlandet. 

De som vil være melder til leder i BirdLife Lofoten, Martin Eggen, innen 10. mai, og påmelding skjer på e-post martin@birdlife.no. Telefonnummeret til Martin er 905 65 198. Turen er gratis for barn- og unge som er medlemmer , mens egenandelen for foreldre er 1000,- per pers. Alle bør ha med seg en foresatt/ansvarsperson. De som melder seg på får mer detajert program etterhvert. 

Vi ser frem til en fuglerik tur!

Ikke medlem? Meld deg inn her, gjerne hele familien (kun 120,- ekstra). Medlemspris (grunnkontigent) for dem under 18 år er 90,- per år. 

Lunde
Lundene er råkule sjøfugler som lever på åpent hav. Her henter de også maten til ungene. Når de skal hekke, legger de egget sitt under steiner og i i jordganger. Er vi heldige får vi sett mange lunder på Røst. FOTO: Steve Baines
Tindra
Åpent hav, salt sjø og vind i håret. Ta med kikkerten og bli med til Røst, kanskje Norges beste fuglelokalitet. FOTO: Martin Eggen