Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Sidensvans på besøk

Sidensvansen er uten tvil en av de aller vakreste artene som besøker oss nå om høsten. I hopetall kommer de i flokker fra den russiske taigaen for å spise rognebær i hager rundt om. Artens vitenskapelige navn, Bombycilla garrulus betyr noe som «pratsom og kledd i silke» og referer til den silkemyke fjærdrakten og at arten er nokså lydytrende.

Av Thorbjørn Aakre

Publisert 03.11.2023

Navnet sidensvans er en forkortning av det tyske «Seidenschwanz» som betyr silkestjert.

Oftest ser en små kompakte flokker på 10-30 individer på vei til neste rognebærbusk, men en kan også oppleve større flokker på flere hundre. Den har en svært spesiell låt som ofte høres fra overflygende flokker. Låten beskrives i blant som klangen fra sølvklokker.

Sidensvansen har en umiskjennelig fjærtopp på hodet og på vingene finnes både hvite, røde, gule og svarte fjær. Ytterst på stjerten har den også et gult bånd.

Som hekkefugl er den nokså sjelden i Nordland, men sommeren 2023 ble det observert unormalt mange sidensvanser rundt om i fylket, i tillegg til en rekke indikasjoner på hekking.

Noen ganger kan en påtreffe fugler som har spist store mengder gjærede rognebær og blitt fulle av det. BirdLife Bodø fikk tilsendt bilder av to individer som var blitt noe omtåket og hadde mistet flyveevnen. Disse var trygt plassert i en garasje for avrusning og fløy av gårde etter litt sårt tilltrengt hvile.

 

Sidensvans spiser rognebær
FOTO: Martin Eggen
Flyvende Sidensvans
FOTO: Martin Eggen