Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Unge fuglekikkere fra hele Nordland samlet på Røst

Helgen 14.–16. juni 2024 samlet Falkeklubben i Lofoten barn og unge fra hele Nordland til fuglekikkerhelg på Røst. Som alltid sørget trivelige deltakere for mange fine fugleobservasjoner og god stemning. 75 ulike fuglearter ble sett, og for mange var turen ut til fuglefjellene et høydepunkt.

Av Martin Eggen

Publisert 20.06.2024

Falkeklubben i Lofoten startet opp i 2019, og konseptet med egen gruppe for barn og unge har senere spredt seg til flere steder i Norge. Et av de faste innslagene i programmet er en helgetur med overnatting og gode naturopplevelser. Turen i 2024 ble Falkeklubbens tredje besøk til Røst, som er en ypperlig lokalitet for denne type arrangement. For første gang inviterte vi med alle medlemmer i BirdLife under 18 år i Nordland, noe vi kommer til å fortsette med. Lengst reisevei fikk Janne Helen og August (6) fra Nesna. 
 
Som vanlig var værgudene i relativt godt humør også denne helgen. Riktignok fikk vi tidvis oppleve en del havskodde, et karakteristisk fenomen i Lofoten når vinden kommer fra nordlig sektor og himmelen i utgangspunktet er blå. Dette skapte en ekstra trolsk stemning i det ikoniske landskapet, der fjellene stikker rett opp av havet. Sola drev heldigvis havtåka vekk utover dagen. 

Den totale deltakerlisten endte til slutt på 31 personer med kikkert. Allerede fredagen startet observasjonsvirksomheten, og som forventet ble artslisten lang allerede første dagen. Det er gledelig at brushane har kommet tilbake i våtmarkene, etter at den i mange år mer eller mindre har vært borte. Fine opplevelser med stjertand, tyvjo og storjo gjorde turen minneverdig. 

Lørdagen kom, og det var tid for tur til fuglefjellene og Skomvær fyr ytterst i havet. Med tusenvis av alke, lomvi, toppskarv og ikke minst hovedpersonen selv, lunden, ble det en tur mange vil huske lenge. Trygt satt i land på Skomvær fikk vi servert vafler, kanelsnurrer, kaffe og saft av Elin Már Øyen Vister og resten av gjengen som driver en liten cafe der ute. For en fin stund! Kvelden ble avsluttet med grilling på Færøya og enda mer fuglekikking. Krabbefangst på brygga var også en populær aktivitet.

Søndag besøkte vi Kårøya og Lyngvær, og ble tatt godt imot av sjøfuglforskere fra Norsk Institutt for naturforskning (NINA). Skyssen over sundet stod Steve Baines for. På Kårøya er det satt opp et nytt krykkjehotell, og alle fikk informasjon om prosjektet. Vi besøkte også restauranten Querini, der Anne Cecilie Pedersen og resten av mannskapet serverte pizza og Unicorn (!)-is.

Andre observasjoner denne helgen inkluderte duetrost, dvergmåke, pilfink, tornsanger, furukorsnebb, svarthalespove og mandarinand. 

Alle medlemmer under 18 år i Nordland får tilbud om tur med Falkeklubben. Medlemskapet koster 90 kroner. Du melder deg inn på www.birdlife.no.

Vi oppfordrer til å melde inn hele familien (120 kroner ekstra).

Takk til BirdLife Norge som støttet oss med midler gjennom aktivitetstilskudd og fond.

Gruppebilde
En helt super gjeng på Skomvær! FOTO: Elin Már Øyen Vister
krykkje
På Kårøya er det satt opp fuglehotell til krykkjene. Her forskes det også på fuglene. Noen av parene hadde fått smått i reiret, og det er de som studeres her. FOTO: Martine Horn Gjernes
RIb-tur
Tusen takk til Rib-selskapet på Røst med Tor-Henrik i spissen. Ypperlig service og glade foreldre og barn. Fra venstre: Liva, Ylva, Truls og Vilhelmine. FOTO: Martine Horn Gjernes
Lunde
Selv om det er klart færre lunder på Røst enn for få tiår siden, er opplevelser sammen med disse fargerike skapningene kjærkomne. FOTO: Håvard Eggen