Hopp til hovedinnhold

BirdLife Telemark

Jomfruland Fuglestasjon 50 år

Jomfruland Fuglestasjon markerte sitt 50-årsjubileum siste helga i oktober, og 53 personer deltok i markeringen. BirdLife Norge var behørig representert. Jomfruland er sammen med Lista fuglestasjon de eneste fuglestasjonene i Norge som driver med standardisert bestandsovervåking.

Av Allen Einar Kjøhl-Røsand, styreleder BirdLife Telemark

Publisert 01.12.2022

Jomfruland Fuglestasjon ble opprettet 27. oktober 1972. 50-årsjubileet ble markert med samling på øya siste helga i oktober. Hele 53 personer deltok i markeringen! Ekstra gledelig var det at flere av disse var med å starte stasjonen som den gang het Jomfruland ornitologiske stasjon, nå Jomfruland Fuglestasjon (JOF). Det var også representanter fra både sentralstyret og sekretariatet i BirdLife Norge, Lista Fuglestasjon samt Mølen og Store Færder ornitologiske stasjoner.

For å få plass til alle deltakerne, var alle sengene/byggene på DNT Øitangen bestilt. Taxibåter fra/til Valle i Bamble fraktet personell, bagasje, mat og drikke. Kikkerter, teleskoper og kamerautstyr røpte at det var fuglekikkere som skulle ta turen utover til den langstrakte øya. Undertegnede kom ut til brygga på Øitangen da det begynte å mørkne. Det hadde begynt å blåse litt opp og det var kommet regn i luften. Likevel var humøret på topp hos alle frammøtte. Stemningen var god, og latteren satt løst. Det er kanskje ikke så rart at gjensynsgleden var stor etter to år med COVID-19 og restriksjoner. Det skal også nevnes at det er lenge siden det har vært et så stort arrangement i regi av BirdLife Telemark.

På fredag var det rekeaften. Etter middagen var det mimrestund med medlemmenes egne bilder.

Jan Erik Tangen bidro med bilder fra oppstarten og frem til i dag. Det ble mange flotte bilder og mange fine og morsomme historier. Kvelden ble avsluttet med en quiz.

Lørdag fikk vi en fin start på dagen da det fra fugletårnet ble observert svartehavsmåke på nordenden. Deretter stod det birdrace på programmet. Totalt ble 88 arter loggført denne dagen, hvilket er bra i slutten av i oktober. 

Etter middag (grillmat og bakt potet) var det foredrag om bestandsovervåkingen ved Lista og Jomfruland fuglestasjoner ved Jan Erik Røer, deretter om datakorrelasjoner mellom JOF og Store Færder Ornitologiske Stasjon ved Hans Erik Karlsen, og om sjøfugltellingene i Telemark fra 1973 til 2022 ved Rune Bergstrøm.

Søndag ble for de fleste en heller rolig dag. Likevel var det flere som benyttet formiddagen ute i felt med kikkert og teleskop, til å bidra med ringmerking, eller til hyggelig samvær på Øitangen, før avreise utpå ettermiddagen.

Det var svært hyggelig å få så mange positive tilbakemeldinger på arrangementet, og styret i BirdLife Telemark vil rette en stor takk til stasjonsleder Vidar Kristiansen og hans medhjelpere, for formidabel innsats før, under og etter arrangementet. Vel blåst!

Denne helga ga en påminnelse om at godt samhold er viktig, og at god innsats gir gode resultater. Avslutningsvis vil jeg løfte hvor viktig det er å kunne videreføre interesse og kjærlighet til naturen til de som kommer etter oss.

Denne artikkelen ble først publisert i Vår Fuglefauna 4-2022.

 

 

 

Sentrale personer på 50-årsjubileet
Sentrale personer på 50-årsjubileet: Fra venstre står Jan Erik Tangen og Steinar Sannes, begge æresmedlemmer av BirdLife Telemark som var med på å starte stasjonen. I midten feltarbeider Ola Nordsteien, en meget sentral person i stasjonens arbeid de senere årene. Til høyre for ham står generalsekretær i BirdLife Norge, Kjetil Aa. Solbakken og stasjonens leder Vidar Kristiansen. FOTO: Jan Erik Tangen
Gave til Jomfruland
Bess Jahres Stiftelse ga en gave på kr 25 000 til Jomfruland fuglestasjon i forbindelse med 50-årsjubileet. Bjørn Gogstad Thorsen (stående t.v.) fra stiftelsen overrekker her gaven til stasjonsleder Vidar Kristiansen (stående t.h.). FOTO: Jan Erik Tangen
BirdRace Jomfruland
På lørdagen var det klart for BirdRace. En fokusert Rune Solvang ser mot fotografen Runa Bergby. FOTO: Runa Bergby