Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Første funn av svarthodespurv i Trøndelag!
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Første funn av svarthodespurv i Trøndelag!

Av Andreas Winnem (16.08.2013)

Hele tre nye arter for Sør-Trøndelag ble funnet i juli. Nummer to i rekken ble en svarthodespurv på Gjæsingen i Frøya kommune. Observasjonen og et bilde ble meldt inn av Kjell H. Strømberg til NOFs spalte "Spør en ornitolog" 28. juli. Fuglen skal da ha vært på lokaliteten i fire uker. Den ble først oppdaget av Greta Foss. Noen dager senere ble øya besøkt av ornitologer, men fuglen ble dessverre ikke gjenfunnet.

Svarthodespurv

En svarthodespurv gjestet Gjæsingen utenfor Frøya i juli. Arten er ikke tidligere observert i Trøndelag. (Opphavsrett: Kjell H. Strømberg) Større bilde

Til sammen 29 funn av svarthodespurv er gjort i Norge, når funnet på Gjæsingen telles med. Fem av disse er ikke behandlet av NSKF enda. I tillegg kommer et individ som er bedømt å være en rømt burfugl og som derfor er plassert i kategori E. Godkjente funn foreligger i perioden fra 15. mai til 16. august.

Funnmassen i Norge består nesten utelukkende av hanner. Kun tre hunnfugler er rapportert. Hannen hos svarthodespurv har en vakker og fargerik fjærdrakt, og arten kan opptre på fôringsplasser. De er derfor lette å oppdage, og flere av fuglene har blitt funnet av ikke-fuglekikkere. Hunnene er mer uanselige i fjærdrakten, og de tiltrekker seg derfor ikke like fort oppmerksomhet.

De norske funnene er gjort fra Lista i sør til Pasvik i nordøst, og arten er sett i 11 ulike fylker. I tillegg kommer en observasjon fra en borerigg i havet vest for Smøla. Verdt å merke seg er at det er gjort hele seks funn i Møre og Romsdal, hvorav tre på Runde. Det er derfor på ingen måte uventet at arten også skulle dukke opp i Trøndelag. Det er på velkjente kystlokaliteter arten opptrer oftest, og 16 observasjoner er gjort på øyer. Utsira topper statistikken med fem funn. Til sammen syv funn er imidlertid gjort ved innlandslokaliteter, noe som viser at arten ikke bare dukker opp på bombeøyer langs ytterkysten. Funnet på Gjæsingen faller pent inn i det etablerte funnmønsteret for arten i Norge, både tidsmessig og med tanke på lokalitet.

Svarthodespurven hekker i landene rundt Svartehavet, i Midtøsten og langs nordkysten av Middelhavet vest til Italia. Den er mange steder tallrik og en karakterart i det åpne kulturlandskapet. Den er blant de siste artene som ankommer hekkeområdene om våren, og den returnerer tilbake til vinterkvarterene i India allerede på sensommeren. Nærmeste hekkeområder finnes ved Adriaterhavet. 

 

emneord Emneord: Frøya svarthodespurv

kommentarer Kommentarer til nyheten (4)