Hopp til hovedinnhold

BirdLife Trøndelag

Sibirlo ny fylkesart for Sør-Trøndelag!

Omsider dukket Trøndelags første sibirlo opp! Edvin Dybvik fotograferte loen på Karsløya, Tarva i Bjugn 1. juli. Fuglen var på lokaliteten kun denne ene dagen og ble ikke sett igjen.

Av Andreas Winnem

Publisert 21.08.2013

Sibirlo var en svært så ventet ny art for Trøndelag. Det foreligger 47 godkjente funn i Norge, og i tillegg er det de siste årene gjort rundt 15 observasjoner som enda ikke er forelagt NSKF. Arten har jevnlig blitt observert både nord og sør for oss, og særlig Røst og Smøla har utmerket seg som gode lokaliteter. Et godkjent funn av en ubestemt sibir- eller kanadalo ble gjort i Grandefjæra, Ørland 12. november 2006.

Som for mange andre sjeldne vaderarter er det sommeren som er den beste tiden for å finne en sibirlo i Norge. Blant våre godkjente funn er 20 fra juni og 14 fra juli. Arten påtreffes også om høsten, da i første rekke ungfugler.

Hele 41 av våre 47 funn er gjort etter 1990. Arten er vanskelig å skille fra den nærstående kanadaloen, og sibirloen er også snarlik en heilo. Bedre optikk og fotoutstyr er nok en viktig årsak til den økende trenden arten har vist de siste 20 årene. Samtidig har det også kommet bedre identifikasjonslitteratur. Trolig har en økt oppmerksomhet rundt arten hos ornitologer i takt med den økende funnmassen vært ytterligere en viktig faktor. Skal man finne en sibirlo, så må man lete etter den!

Sibirloen hekker i Sibir og helt vest i Alaska. Arten overvintrer i hovedsak i våtmarker i det sørlige Asia og i Oseania, samt helt øst i Afrika. Et hekkefunn ble gjort ved Ny-Ålesund på Svalbard i 1997. 

 

Sibirlo
En sibirlo dukket opp på Tarva i Bjugn 1. juli i år. Funnet er det første av arten i Trøndlag. FOTO: Edvin Dybvik

Kommentér nyheten