Hopp til hovedinnhold

BirdLife Trøndelag

Kuhegre – ny art for Sør-Trøndelag!

Sør-Trøndelags første kuhegre dukket opp ved Mosjøen i Tydal i september 2014. Fuglen holdt seg sammen med kyr på et fellesbeite. Til glede for mange tilreisende fuglekikkere og fotografer hadde den tilhold på plassen i flere dager, og mange ornitologer benyttet muligheten til å få oppleve arten på trøndersk jord!

Av Andreas Winnem

Publisert 16.12.2014

Fuglen ble funnet av Elisabeth Klingsheim 6. september og meldt via kontaktskjemaet på NOFs nettsider. 9. september dro Einar Sæter til lokaliteten og fant fuglen igjen. Røkter Jostein Lunden kunne da opplyse at den hadde vært på plassen i ca. en uke. Siste observasjon ble gjort 12. september. Noen dager senere dukket imidlertid en kuhegre opp utenfor Bodø. Denne var på lokaliteten fra 24. september til 1. oktober og var mest sannsynlig den samme fuglen som har fortsatt norgesturen sin videre nordover. 

Kuhegren har ikke fått navnet sitt uten en grunn. Fuglen gikk stort sett sammen med kyrne og snappet insekter rundt dem. Dette er en typisk oppførsel for arten, og det er ofte slik man ser dem også i hekkeområdene.

Funnet er det femte i Norge. Første observasjon i landet ble gjort i Finnmark i 1988, og påfølgende funn er gjort i Finnmark i 1999, Nord-Trøndelag/Nordland i 2009 og i Møre og Romsdal i 2011. Alle norske funn er dermed gjort i Midt-Norge og Nord-Norge. Et slikt funnmønster, helt uten funn fra Sørøstlandet, Vest-Agder og Rogaland, er uventet for en art som er en vanlig hekkefugl sør for oss. En mulig årsak kan være at fuglene som har dukket opp i Norge har ankommet østfra via Sverige. Populasjoner ved Kaspihavet er trekkfugler og vil derfor kunne ha et større potensial for å havne på vidvanke enn søreuropeiske fugler, som i hovedsak er standfugler. Men uten ringmerkingsgjenfunn blir det uansett ikke noe annet enn spekulasjoner å gjette på hvor fuglene måtte komme fra. Artig var det uansett! 

 

Kuhegre fra Mosjøen i Tydal 10 september 2014
Sør-Trøndelags første kuhegre dukket opp ved Mosjøen i Tydal i september. FOTO: Arnt Stavne