Hopp til hovedinnhold

BirdLife Trøndelag

Første tur i dagsturgruppa ved NOF Trondheim lokallag

NOF Trondheim lokallag har nettopp tatt initiativ til å danne ei dagturgruppe for folk som har anledning til å kikke etter fugl på dagtid. Første tur ble avviklet 15. april, hvor turen gikk til Tautra med flere stopp på veien. Noen av de flotteste fugleområdene i Trondheimsfjorden våtmarkssystem ble besøkt, hvor vårtrekket av kortnebbgås for tiden setter sitt preg på områdene.

Av Håkon Lasse Leira

Publisert 15.04.2015

Rundt en tredjedel av de 15 som har meldt sin interesse for å bli med på slike turer møttes onsdag morgen kl 07 og dro bekvemt nordover i to biler. Været var riktig bra, mye bedre enn værmeldinga ville ha det til, men før vi nådde Hammervatnet kom regnet. Ypperlig da, å stå under tak i fugletårnet og observere sothøner, sangsvaner, krikkender, brunnakker, stokkender, kvinender og ei stokkstiv gråhegre. Langt utpå lå to horndykkere og helt i sørenden av vatnet satt en storskarv på en liten holme. Årets første linerler ble observert og plutselig lå det en lappfiskandhanne rett framfor sivkanten. Den forflytta seg raskt, dukka opp snart her,  snart der, akkompagnert av to innflygende traner. Vi forlot tårnet da regnet ga seg og i lia bak p-plassen hørte vi årets første gransanger mellom bokfinkene.

Neste stopp var Hottranosen, sør for Fiborgtangen, hvor det lå noen tusen kortnebbgjess i blandet tre kvitkinngjess. I olderskogen ved elva sang bokfink og rødstrupe og noen meiser,  og oppå jordet sørom jodla storspoven før den kom og satte seg på en sandbanke.  Ute i f jorden så vi en horndykker og to haveller. Horndykkerne forfulgte oss, vi så dem ved hvert eneste stopp hele dagen igjennom. Ikke rart Nord Trøndelag er landets horndykkerfylke!

Etter ei stund kom regnet igjen og vi la i vei mot Falstadbukta. Den nådde vi før regnet så vi rakk å se mange nye kortnebbgjess og deriblant ei tundragås. På et jorde gressa noen grågjess, vi så flere hettemåser, dagens første  sjøorrer og mange gravender. De så vi også nesten hver gang vi stansa, og kanskje var de enda vanligere enn horndykkerne.

Da neste skur kom dro vi til Åtlo  fordi vi huska at der hadde det vært observert gulnebblom i vinter. Den var der ikke lenger, men derimot en islom! På vegen videre mot Tautra passerte vi Liavatnet hvor det lå et laksandpar og noen horndykkere sammen med et kvinandpar. I vannkanten fant Otto et gåsekadaver, kanskje ei tundragås fra i fjor?  Om noen har kommentarer til bildet, vennligst meld fra!

På Tautra regna det så vi tok en kaffe- og svelerast på kafeen ved gammelklosteret. Da regnet ga seg igjen dro vi ned på moloen og talte minst 62 smålom, mange svartender, noen teister, og så kom åtte toppdykkere flygende og noen av dem tok en liten dans for oss, før vi så tre til. To piplerker fløy forbi, mest sannsynlig ei skjærpip- og ei heipiplerke. Like etter kom et snøspurvpar og satte seg på fint fotohold. Ute på Øksningen landa en voksen havørn som svartbakene og gråmåsene mobba så godt de kunne.

Vi satte kursen heimover i 4-tida. Før vi rakk fram til Frostaporten kom en falk, sannsynligvis en vandrefalk, susende mellom bilene  og ble følgelig bare observert av dem av oss i den siste. Til sammen noterte vi i underkant av 50 arter i løpet av turen.

Bli med på neste tur!

Neste uke drar vi til Hommelvik og Muruvik. Nærmere opplysninger får de som melder seg til referenten.

 

 

Kontaktperson for dagsturgruppa

Håkon Lasse Leira
Tlf 9184 7971
hlleira(at)icloud(dot)com

 

Sothøne, Hammervatnet
Ei av åtte sothøner på Hammervanet. FOTO: Otto Frengen
Lappfiskand hann, Hammervatnet
Lappfiskand på Hammervatnet. FOTO: Otto Frengen
Gåsekadaver
Kan dette være kadaver av tundragås? FOTO: Håkon Lasse Leira
Fuglekikking
Olav Hovlandsvåg, Brit Eli hingstad, Svein Gjelle og Otto Frengen FOTO: Håkon Lasse Leira