Hopp til hovedinnhold

BirdLife Trøndelag

Høsttur til Ørlandet

Høstens siste tur med NOF Trondheim lokallag var lagt til Ørlandet søndag 20. september. På denne tiden er høsttrekket for mange arter med spurvefugl på sitt mest intense, og det er fortsatt gjerne litt vadefugl igjen i de mange fjærene på Ørlandet. Det har også vært sett flere arter rovfugler her de siste ukene, deriblant tre arter kjerrhauker, så vi hadde gode forhåpninger om en fin fugletur da vi la i vei utover i morgentimene.

Av Andreas Winnem

Publisert 22.09.2015

På Ørlandet er det best å være på godfot med værgudene. Vi kunne dessverre ikke skryte av det denne dagen, da regn og vind gjorde forholdene for skåding noe hustrige. Amfiet sentralt i grandefjæra gir imidlertid godt le for naturkreftene, og mye av dagen ble tilbragt her. Seks deltakere trosset værmeldingen og fikk en fin dag med brukbart med fugl.

Høydepunktet ble en 1K myrhauk som jaktet på jordene innenfor amfiet mot slutten av dagen. Vi kunne følge fuglen en god stund mens den fløy lavt over kulturlandskapet, hvor den gjorde et utfall mot en skvetten heipiplerke. Grandefjæra bøy også på brukbart med vadefugl denne dagen. Antallene var ikke så store såpass sent på sesongen, men vi var fornøyde med til sammen ti loggførte vaderarter, med fine observasjoner av tundralo og polarsnipe som høydepunkter. En flokk med gravender, som nok har planer om å forlate oss med det første, holdt fortsatt stand i fjæra. Noen småflokker med snøspurv på trekk mot sørligere strøk var også hyggelige innslag. Vandrefalk og havørn forårsaket panikk blant vadere og ender hver gang de tok seg en runde over fjæra. Av de vanlige artene kunne vi blant annet notere oss gode antall av heipiplerker og låvesvaler, og flere flokker med bergirisk ble sett i løpet av dagen.

I Brekstadfjæra var det som vanlig høye antall av måker og ender; flokker av brunnakke, krikkand og stokkand og alle de vanligste måkeartene ble notert. Fuglene opptrer ofte i store antall i denne rike fjæra, som tragisk nok er truet med utfylling. NOF har gjentatte ganger bedt kommunen om å stanse utfyllingen, restaurere fjæra og ta vare på den for ettertiden.

I løpet av turen ble også god tid til en kaffekopp og prat om sommerens fugleopplevelser og høstens planer. Utpå ettermiddagen satte vi kursen hjemover igjen, etter en god dag i felt.

Myrsnipe i Grandefjæra
Myrsnipa er tallrik i grandefjæra og de flere av de andre fjærene på Ørlandet under trekket. FOTO: Svein Melum
Svarthalespove
En svarthalespove hadde tilhold blant store antall av ender og måker i Brekstadfjæra denne søndagen. Den ble imidlertid kun registrert av Harald Dahlby. FOTO: Harald Dahlby