Hopp til hovedinnhold

BirdLife Vestfold

Et øye i naturen – ny film om våtmarksparadiset Ilene

23. november 2022 var en stor dag for BirdLife Vestfold og formidlingen av våtmarkenes verdi. Da hadde filmen «Et øye i naturen» premiere. Filmen viser det yrende fuglelivet i den globalt viktige våtmarka Ilene naturreservat. Du kan få se filmen, som har brukt en rekke klipp fra fuglekamera i Ilene naturreservat.

Av Ragnar Syvertsen

Publisert 06.12.2022

Fremvisningen i november fant sted i ruinene i Tønsberg og Færder bibliotek, og bidragsytere og samarbeidspartnere var bedt inn for å være med på premieren. Vi rigget selvsagt til med grønn løper og litt å leske seg på når gjestene ankom lokalet. Vi hadde også kulturelle innslag med sang og pianospill ved elever fra Tønsberg kulturskole. Ragnhild E.R. Jevanord sang «Skyfall» av Adele, Camilla Linh Vu, spilte «Valse Caprice» av Richard Nordraak på piano. I tillegg leste Elfi Sverdrup diktene «Mekregauk» og «Lerke» av sin far Harald Sverdrup. De kulturelle innslagene satte en flott ramme rundt filmvisningen. Se video fra arrangmentet her.

Film uten å forstyrre fuglene

Vi har i samarbeid med Erik Jacobsen i lang tid jobbet med denne filmen som viser noe av livet i våtmarken på godt og vondt. Vi har fått en del banebrytende opptak av fuglenes atferd, uten å forstyrre fuglene. Dette blir lagt merke til ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Axis Communications, som leverer overvåkingskameraer til hele verden, har her fått prøvd ut et nytt marked for sin teknologi. Overvåking av natur krever litt andre forutsetninger enn overvåking av bygninger og gater. Axis har lagt merke til at vi bruker kamera til noe annet enn tradisjonell bruk, så kanskje kamera i naturen blir et nytt satsingsområde for konsernet.

Det er Nokas teknikk sør i Tønsberg som har levert utstyret og bidratt med den tekniske supporten.

Filmen vil bli gjort tilgjengelig for alle utover vinteren. Vi vil ha en visning på Holmen for medlemmer 8. desember, og da håper vi å se deg der!

BirdLife Vestfold takker våre støttespillere, som har trodd på prosjektet og gjort det mulig å få det til: Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen Nøtterøy – Tønsberg, Miljødirektoratet, Bess Jahres stiftelse, Nokas teknikk sør, Gigafib, Axis Communications og Idehuset Albretsen.

Ikke minst vil vi takke Erik Jacobsen Media-produksjoner, som har produsert filmen for oss og Arnt Mollan som har gjort droneopptakene og kom med forslag til navn på filmen.

Flest mulig må få oppleve våtmarkene

Vi er også svært glade for det gode samarbeidet vi har med Statsforvalteren og Besøkssenter våtmark Ilene. Våtmarkene våre er for viktige til å ikke vises frem. Gjennom filmen håper vi flere får øynene opp for det yrende livet i våtmarkene. I våtmarkene kan man få spennende naturopplevelser hele året, og de er uunnværlige for millioner av fugler verden over.

På hjemmesiden vår www.fuglekamera.no kan du følge med på fuglelivet via det utplasserte kameraet i reservatet.

Støtt vårt arbeid for Norges fugleliv og ta del i fuglenes magi. Blir du medlem nå gjelder medlemskapet ut hele neste år. Velkommen!

 

Et øye i naturen
Visste du at grågåsa er en svært aktiv stubbebryter? Eller at gråhegrer kan fiske hele natten? Og hvem sover mest på dagtid, kråkefuglene eller svanene (bildet)? Fuglekameraet i Ilene naturreservat i Tønsberg gir oss ny viten og innsikt i fuglenes atferd og om livet i våtmarksområdet. Nå har det også blitt film. FOTO: Ragnar Syvertsen
storskarv
Mange møtte opp på premieren til «Et øye i naturen». Alt i alt ble det en veldig fin kveld med mange hyggelige mennesker, fine kulturelle innslag og en storslagen film. FOTO: Ragnar Syvertsen
storskarv
Denne 16 år gamle østfoldingen har fremdeles et formidabelt "baktrøkk"! Mellomskarven så dagens lys i Øra utenfor Fredrikstad 15. juni 2006. Etter dette ser det ut til at den har konvertert til å bli vestfolding! Fuglen sees jevnlig hvert år i Ilene naturreservat under vår- og sommermånedene. Bilde er hentet fra vårt fuglekamera i Ilene naturreservat. FOTO: Fuglekamera/BirdLife Vestfold