Hopp til hovedinnhold

Jentegruppa

Fantastiske pinsedager i Finnmark

Årets jentekurs i NOF gikk til Øst-Finnmark/Varangerfjorden i Pinsen 25.-29. mai 2012. Her fikk deltakerne mange uforglemmelige opplevelser i løpet av fire innholdsrike dager.

Av Elisabeth Årsnes og Hanne Holthe Munkeby

Publisert 24.06.2012

Med leiebil fra Kirkenes reiste 11 entusiastiske damer langs Varanger til Vardø i Finnmark. Været var med oss. 11 grader og lettskyet, vind fra nordøst og mye fugl. Totalt 73 arter på turen. Det første som møtte oss var mysterievåken. Hva var dette?? Russevåk?? Spennende!! Vi hadde ikke kjørt 1 time enda. Alle stoppet opp og kikket. Noen tok bilder. Med eksperthjelp og diskusjon ble bilder videresendt og nøye gransket. Drakt og struktur tilsier nominante bueto, musvåk, en sjeldenhet i Varanger. Polarsnipene kom susende flokkvis langs kysten, tyvjoen hadde også et solid trekk denne dagen. På kvelden samlet vi oss på Nordpolen Pub i Vardø for spennende foredrag. Knut Sverre Horn viste sine fantastiske bilder om arter vi kom til å se i Varanger. Arne Petter Sarre fra Statens naturoppsyn fortalt om Varangerhalvøyas nasjonalpark. Og ikke minst en stor takk til Tormod Amundsen som inviterte oss opp og som fortalte engasjert hvordan han holder på å bygge opp Varanger til å bli et reisemål for utenlandske og norske fugleinteresserte. Samarbeider med lokale politikere for å få tatt vare på verdifulle områder og satt opp nødvendige utkikkspunkter. Han har også spesialisert seg på å lage fugletårn som glir inn i landskapet (se www.biotope.no).

 

På lørdag storkoste vi oss på Hornøya blant tusenvis av sjøfugl. Fantastisk! Noen var så spreke at de også var med på havørnsafari. Søndag kjørte vi langs Varangerfjorden hvor vi fikk brusfugl på nært hold med skikkelig kamp om maken. Stellerand og praktærfugl var også å se. Det var også moro å komme til Vestre Jakobselv der haukugla hekket og lappmeisen og polarsisikken holdt seg på foringsplassen fremdeles.


Tusen takk til kjempeflinke foredragsholdere, all positiv hjelp vi har fått på turen og til et fantastisk reisefølge. Det har vært en utrolig positiv, engasjert, humørfylt og ikke minst kjempeflink gjeng.

 

Et lite utvalg av bilder kan sees her, men mange flere bilder kan sees på bloggen til Cathrine; http://csspikkerud.zenfolio.com/blog/2012/6/varanger-peninsula---birds-galore eller på fotobloggen http://csspikkerud.zenfolio.com/p19382684; eller på fotobloggen til Ulla; http://www.flickr.com/photos/ullaspansdahl/.

 

 

Tusen takk til Hanne som sendte følgende dikt etter turen:

 

Jenteturen mai 2012

Me stillongs og ullgenser, - fjellsko og votta, og ullhuv og rægndress, - æ sto opp i otta. Tok sækken på ryggen, og bæggen i hajnd, æ flaug opp te nord, - langs vårt langstragte land. Her møtt æ de ajnner, - ti kjente fra før, og all hadd dæm og, - ei hussji tong bør! Fra Kirkenes, Vadsø og Vardø med bil, vi jabba om føggel, - i fleirfoldig mil! Fra Hamningsberg nord, og te Nesseby sør, vi fekk me oss alt, - som sæ hør og bør! På østligste punktet, - i Norge vi va, det var utme Vardø, - ein fin liten stad. I nord, utom byen, - ein natur så fin, så fræmmed, med stein, vi sa, - «du store min”! Så tok vi fram kamera, - stativ og sånn, og lavon va vakker og romsli’, - me ovn! På reinsskinn vi låg, - og me genseren te put, Litt hompåt va grunnen, - men æ hørt ijt nå sut! Så bar det te sjøss, - med en ribb som fekk fart, me to meters bølga, - og arti, så klart! Nu kom vi te føggelbærg, - store som fjell, me krykkje og lunde, - med lomvi og tjeld. Og over det heile, - flaug havørnan stor, Gudbere, så vakkert, - æ fijnn ijt rætt ord!! Ja Hornøya va, - sjølve øya me liv, Me mang hundertusen, - små fotomotiv! Ti dama på tur, like nattur og ver, Ijtnå juggel og stas, vi e som vi er!! Nån spekkhuggera, - og nån sæl va i sjø’n, Vi fekk fesk på kroken, - det vart vårres lønn. Og undervannskamera, - du det va stort! Vi hang over ripa, - ein likanes sport! Sjøl laga vi maten, - og billig vi låg, og lite me lite søvn, - grunn av lang dialog! Vi prata om alt, - og vi flira og lo, Æ, eineste Trønder me Vikingblod! Årets jente-tur var som dæm før, - bærre fantastisk!!! (Håpe hælsa held, te næste tur, næste år!!)
Fellesbilde Finnmark 2012
Fellesbilde Finnmark 2012 FOTO: Cathrine Spikkerud
Varangerkomposisjon
Varangerkomposisjon FOTO: Eli Gates
På veg til Hornøya 2012
På veg til Hornøya 2012 FOTO: Elisabeth S. Årsnes
Fugletårnet på Hornøya 2012
Fugletårnet på Hornøya 2012 FOTO: Elisabeth S. Årsnes
Lomvi Hornøya 2012
Lomvi Hornøya 2012 FOTO: Ulla Spansdahl
Lunde Hornøya 2012
Lunde Hornøya 2012 FOTO: Elisabeth S. Årsnes