Hopp til hovedinnhold

Jentegruppa

NOFs jentekurs på Utsira ble en suksess!

NOFs jentekurs på Utsira i høst ble en vellykket seanse! Ringmerking og identifikasjon var sentrale temaer på kurset, og mye tid ble viet til feltstudier. Høstens invasjon av stjertmeis på norskekysten traff også Utsira kurshelga, og ble ett av mange minner de 30 deltakerne sitter igjen med.

Av Elisabeth Storstein Årsnes

Publisert 28.11.2007

NOFs jentekurs ble avholdt på Utsira 28.– 30.9 2007. Vi var 30 jenter som deltok, men hele 44 jenter signaliserte sin interesse for å være med på kurset. Det ble en uforglemmelig helg med stor stemning og veldig engasjerte damer, hvorav 10 var fra Rogaland, 7 fra Hordaland og 7 fra Oslo/Akershus.

Vi hadde i løpet av helgen 6 timer teori med påfølgende 10 timer praksis i felt. Atle Grimsby åpnet kurset med et glimrende innslag fra Utsira på sin humoristiske måte. Etterpå ble det kort orientering av opplegget i ringmerkingsskogen ved Truls W. Andersen. Deretter satte vi sammen fire grupper i felt som hver bestod av sju deltakere + leder. Truls W. Andersen, Øystein B. Nilsen og Eivind Sande gjorde en kjempejobb i ringmerkingsskogen. Hver gruppe hadde en times undervisning angående ringmerking, nettfangst og prosedyrene rundt det. Jan Kåre Ness, Lars Otto Eliassen, Espen Sundet Nilsen og John Ludvig Hals loset gruppene på en meget dyktig måte. Det ble litt ståhei da det ble fanget en åkersanger på lørdagen, men vi glemmer vel heller aldri alle stjertmeisene som kom i nettet, dvergspetten og varsleren. Noen fikk også et glimt av grålire, dvergfluesnapper og tartarpiplerke. Det ble sett totalt 67 arter lørdagen og 77 arter søndagen.

På lørdag ettermiddag var det foredrag. Truls W. Andersen fortalte litt mer om ringmerking, tok oss med til nære og fjerne lokaliteter i Norge og informerte kort om BV. Anette Strand kom helt fra Sverige og fortalte hva de hos «söta bror» hadde gjort for å få flere jenter i felten. Studieringer og ekskursjoner var noen av tiltakene som ble gjennomgått. Stein Byrkjeland fortalte om artsbestemming av sjøfugl og miljøproblemer i fuglefaunaen.

På kvelden loset Jan Kåre Ness oss gjennom noen fantastiske bilder fra Utsira. Ingen glemmer det sukket i salen som kom fra samtlige jenter da stjertmeisen ble vist! Etterpå ble det framvisning av bilder fra jenteturen til Svalbard 1996 av Elisabeth S. Årsnes.

Responsen på kurset var overveldende. Samtlige ønsket et nytt kurs igjen. Derfor vil vi lage til et nytt kurs neste høst til Lista. NOF har vært veldig positive til dette tiltaket. Vi har startet en email-ring for jenter i første omgang. Ønsker flere å være med her er det bare å melde seg på til Elisabeth S. Årsnes: e-mail: mesaa@lyse.net eller telefon 90 96 32 52.

En stor takk går til alle som har vært med å hjelpe til med dette kurset. Uten dere hadde det ikke blitt så bra. Og selv om vi damer ønsker å samle oss en gang i året, setter vi utrolig pris på den positive måten vi blir tatt med i fuglemiljøet på!

Fellesbilde Utsira
Kursets deltakere i samlet flokk! FOTO: Truls W. Andersen

Kommentarer til nyheten (1)