Hopp til hovedinnhold

Jentegruppa

Uforglemmelig jentetur til Røst!

I år har NOF arrangert to jentekurs. Det første kurset ble arrangert på Jomfruland i mai, og ble en suksess. I månedsskiftet juli/august satte 14 fugleinteresserte damer kursen mot Røst. Det skulle bli en uforglemmelig tur i havgapet! Havsvale og stormsvale var blant de 68 artene som ble loggført.

Av Elisabeth Storstein Årsnes

Publisert 09.09.2009

Årets andre jentetur er arrangert, og må sies å ha vært en stor suksess. Helga 31. juli - 2. august satte 14 damer kursen mot Røst i et utrolig vakkert vær. Undertegnede reiste allerede torsdag for å gjøre siste innspurt før invasjonen. Vi overnattet på Kårøy Rorbucamping hvor krykkjene hekket tett i tett på hustak og vinduskarmer. Litt av et leven! Det var også unger ved reiret, men de var veldig utsatt for andre fugler som ønsket seg en bedre middag. For å komme til Kårøy måtte vi enten bli hentet med båt av Kari, eller ro over selv.

På Fiskarheimen åpnet Martin Eggen turen med å vise noen glimrende bilder som Steve Baines hadde tatt fra Røst. Martin Eggen, Steve Baines, Tomas Aarvak og Håvard Eggen var våre lokale guider som loset oss rundt på en meget dyktig måte.

Lørdag startet med båttur til Skomvær fyr. Lundefuglen svirret rundt båten, havørna kretset mellom fuglefjella, teisten og skarven stod og slappet av ved svaberga. Til sist kom åpne havet, det gynget ganske bra. Steve Baines hadde frosset fiskelever i kartonger som vi slepte i tau etter båten. Og vips så var havsvala og stormsvala like ved. De danset lett ved bølgene og kom som en vind. Endelig fikk vi se dem i sitt rette element!

Etter å ha kommet tilbake fikk vi en liten rusletur på øya før Tomas Aarvak hadde et glimrende foredrag om havsvale/stormsvale. Etterpå var det bacalao-middag m.m.

Kl. 21 var det ut i båt igjen. Nå var vi på veg til Hernyken, hvor Tomas Aarvak og Håvard Eggen stod klar til å ta imot oss for å ringmerke stormsvale og havsvale. Det var blikkstille sjø med en strålende kveldssol blinkende i havet. Fjella stod som ild opp fra havet. Det har vært drevet overvåking av sjøfugl på Hernyken siden 1976, og overvåking av hekkebestander siden 1988. NINA har nylig presentert resultatene av 21 års overvåking av sjøfuglenes reproduksjon i en rapport. Lundefuglen har ikke fått fram unger i år. Det rapporteres hekkesvikt av sjøfuglartene de siste to sesongene (2007 og 2008) i Storbritannia, Færøyene, Island og Norge.

Det er satt opp ei ny flott hytte for forskningsbruk, som er godt mottatt for dem som er her ute i uker i strekk i allslags vær. Etter å ha trasket på toppen i lundeura håpet vi på stormsvale og havsvale i nettet. Ingen fangst denne kvelden. For fint vær, men vi fikk sett dem passere fjellet flere ganger og hørte dem på hekkeplass.

Ellers ble det ut på tur kl. 10.00 etter en kort natts søvn. Røst skulle traskes. Vi fikk godt kjennskap til tyvjo og storjo som hekker på øya. Trekket var også kommet i gang på vadefugler som småspove, dvergsnipe, tundrasnipe og sotsnipe. Vi hadde totalt 68 arter denne helga. Det var en lykkelig gjeng som reiste hjem etter en drømmetur!

Parti fra Røst
Været viste seg fra sin beste side under jenteturen til Røst. FOTO: Anette Jensen
Deltakere jentekurs Røst
Her er alle deltakere på jentekurset på Røst. FOTO: Espen Sundet Nilsen
Trenyken fra Hernyken
Det ble gjort forsøk på fangst av stormsvaler og havsvaler på Hernyken. I bakgrunnen ser vi Trenyken. FOTO: Beathe Dømbe

Kommentér nyheten