Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Velkommen til BirdLife Norges årsmøte på Lindesnes

Det er snart tid for årsmøte! I år skal vi så langt sør i landet som det er mulig å ha et slikt arrangement. Turen går til Lindesnes – Norges sørligste kommune. Sammen med vår avdeling i Vest-Agder inviterer vi til årsmøtehelg 26.–28. april.

Av BirdLife Norges sentralstyre

Publisert 14.03.2024

BirdLife Norge ved sentralstyret og BirdLife Vest-Agder har gleden av å invitere til årsmøtehelg på Lindesnes Havhotell i Agder 26.–28. april 2024. Lindesnes Havhotell ligger i Spangereid, Lindesnes kommune i Agder. Gateadressen er Bålyveien 50.

Påmelding

Fristen for påmelding er tirsdag 9. april. Påmeldingsskjema finner du her. NB! Påmeldingsskjemaet er nå stengt. Ta kontakt med kontaktpersoner nederst i nettsaken ved behov.

Program

Fredag 26. april
17.00: Frammøte og registrering fra dette tidspunkt og utover kvelden.
19.00: Middag (to retters).
20.00–22.00: Organisatorisk program, del 1.

Velkommen til årsmøtet v/ Anne Noddeland, styreleder Mandal lokallag.

  • Foredrag om Kjerkevågen naturreservat, Lindesnes fyr og Slevdalsvann v/ Tor Egil Høgsås, Klaus Maløya Torland og Jonas Langbråten.
  • Presentasjon av prosjektet Fuglenes Paradis v/ Sine Hagestad og Mari Klaussen.

22.00: Sosialt samvær på hotellet.

Lørdag 27. april
06.00–08.30: Morgenekskursjon med buss til Lindesnes fyr (12 km fra hotellet). Alternativt guidet gåtur til Kjerkevågen naturreservat like ved hotellet.
08.30–09.30: Frokost.
09.45–10.00: Velkommen til Lindesnes v/ ordfører i Lindesnes kommune.
10.00–12.00: Årsmøte (egen dagsorden).
12.00–13.00: Lunsj.
13.00–14.00: Omvisning Under.
14.10–14.40: Årsmøte (forts.). Det kan bli endringer i tidsplanen avhengig av årsmøtets lengde.
14.50–16.00: Tur til Kjerkevågen naturreservat (gangavstand fra hotellet).
16.00–18.00: Organisatorisk program, del 2 (med kaffe og forfriskninger).

  • Resultater fra fuglekartlegginger i Vest-Agder v/ Tor Egil Høgsås, Klaus Maløya Torland, Runar Jåbekk og Jonas Langbråten (30 min).
  • Høydepunkter fra BirdLife Norges fuglefaglige arbeid v/ Ingar Jostein Øien (30 min).
  • Måker i Agder v/ Morten Helberg (30 min).
  • Nyheter og oppdateringer fra BirdLife Norge v/ Kjetil Solbakken (30 min).

19.00–21.00: Festmiddag m/ utdeling av priser.
22.00: Sosialt samvær på hotellet.

Søndag 28. april
07.30–08.45: Frokost og utsjekk.
09.00–15.00: Busstur til Lista (50 km). Vi besøker ulike lokaliteter i Lista våtmarkssystem og Ramsarområde på turen, inkludert Lista fuglestasjon som ligger ved Lista fyr og Slevdalsvann. Her serveres også ferdigsmurt lunsj (baguett, mineralvann, frukt). Ekskursjonen ender opp på Lindesnes Havhotell kl. 15.00.

Natur og Fritid AS har en salgsutstilling på hotellet fra fredag ettermiddag til søndag etter frokost. Natur og Fritids butikk på Lista blir åpen på søndag fra 12.00 til 13.00. Besøk gjerne nettbutikken til Natur og Fritid.

Dokumenter

Årsmelding 2023 (PDF)
Årsmøteinnkalling 2024 (PDF)
Valgkomiteens innstilling (PDF)

Hvordan komme seg til Lindesnes

Bil: Spangereid ligger mellom Mandal og Lyngdal, og avkjøringen er på Vigeland. Langs E39 så kommer man til en rundkjøring som levner liten tvil om hvor man er på vei. Lindesnes fyr står som et landemerke midt i rundkjøringen. Her tar man av, og følger skilting mot Lindesnes fyr.

Turen går gjennom Vigeland sentrum, videre gjennom Snig, Lohnestrand, Svenevig, Reme før man kommer til Spangereid. Kjøreturen fra Vigeland til Spangereid  tar ca. 20 minutter. Hotellet ligger i enden av veien ut til Båly. Turen ut til Spangereid er en vakker opplevelse.

Buss: Det går ekspressbusser mellom Stavanger og Oslo, og disse har stopp på Vigeland. Det er lurt å booke billett på forhånd. Billetter kjøpes her: NOR-WAY Bussekspress | Konkurrenten. Bussforbindelsen ut til Spangereid er relativt sparsom, så kun skolebuss går utover med to busser på ettermiddagen fredag. Den ene har avgang 15.15 fra Vigeland, mens den andre går 16.25. Om ikke disse tidene passer kan Birdlife Vest-Agder være behjelpelige med transport. Det er også taximuligheter fra Vigeland. Det er ingen bussruter fra Spangereid til Vigeland på søndagen.

Tog: Nærmeste stasjon er Marnardal. Imidlertid er det minimalt med bussforbindelse derfra, så vi anbefaler Kristiansand. Derfra kan man ta buss til Vigeland, og ev. taxi/bli hentet der.

Fly: Om du flyr til landsdelen så er det Kjevik flyplass som er aktuell. Derfra må man bruke bil, ev. ta buss til Vigeland, og bil derfra. Bussforbindelsene på sydspissen, samt flybuss fra Kjevik, er ikke de beste, så undersøk i forkant. Gi gjerne oss i Birdlife Vest-Agder beskjed når ditt fly har ankomst på Kjevik, så vil vi forsøke å bistå med transport. Det er mulig å leie bil på Kjevik.

Ekskursjon lørdag

Vi setter kursen mot Lindesnes fyr med buss kl. 06.00. Selve kjøreturen tar rundt 20 minutter. Lindesnes fyr er Norges sydligste fastlandspunkt. Fyret ble første gang tent i 1656, og var det første fyret i Norge. Dette er Norges eneste bemannede fyrstasjon. Fyret er et flott sted å se på trekk av fugler, og i slutten av april vil vi også kanskje finne steinskvett, rødstjert, linerle og flere andre småfugler i fyrområdet. Vindretningen har en del å si på fyret. Ved syd- og sydvestlig vind er dette en meget god lokalitet for sjøfugler, og potensialet er nok det samme som for Lista fyr. Man kan også finne blant annet salamandere i pyttene rundt fyret. Vi regner med å se trekkende ender, havsuler og muligens en jo eller terner fra utkikkspunktet ved fyret. Det kan være mye vær på fyret, så vindtette klær kan være en fordel. Guide på Lindesnes fyr er Tor Egil Høgsås. Besøk gjerne nettsiden til Lindesnes fyr.

Parallelt med turen til Lindesnes fyr stiller vi også med guidet omvisning i Kjerkevågen naturreservat. Kjerkevågen ligger få minutters gange fra Lindesnes Havhotell. Området ble fredet i 1988, og hele 241 fuglearter er observert her. Kjerkevågen er ei næringsrik bukt som blir benyttet av en del ender vinterstid. Dette er også det eneste sikre stedet i kommunen der man kan se horndykker. Man finner også en hegrekoloni med ca. 25 par på grensen til reservatet. Kolonien er dessverre hardt presset på grunn av felling av trær. Langtåsnipe, sibirlo, mongolpiplerke, dverglerke, amursvale, rødhodevarsler, markpiplerke, pirol, kornspurv og sibirjernspurv er arter som er observert her. En del trekkfugler har kommet i slutten av april, og de lokale fargemerkede steinskvettene har funnet sine revir. Det ses også ofte svartstrupe på trekket om våren. Området består av 400 daa, hvorav 80 er landareal. Det blir også anledning til å besøke Kjerkevågen senere på dagen. Guide på morgenturen i Kjerkevågen er Klaus Maløya Torland.

Ekskursjon søndag

Vi drar til Lista. Bussen forlater hotellet kl. 09.00. Lista er sagnomsust blant ornitologer, og er det stedet i Norge med flest observerte arter med hele 388 fuglearter observert i kommunen. Vi besøker steder som Slevdalsvann, Lista fyr og Lista fuglestasjon. Lista fuglestasjon har i mange år, sammen med Jomfruland, drevet standardisert ringmerking av fugler, noe vi kanskje også får en demonstrasjon av. Lista fuglestasjon har også hele 354 fuglearter observert på stasjonsområdet. Vi tar også høyde for en gåtur mellom Verevågen og fyrområdet. Dette er et Ramsar-område, og vi vil kunne se mange fuglearter. Vi spiser lunsj i det fri, og returnerer til Lindesnes Havhotell slik at vi er der til kl. 15. Kjøreturen tilbake til hotellet vil ta ca. 1 time. Lista kan være vindfullt, så ha gode klær med for en fin dag ute i det fri. Guide på turen er Jonas Langbråten. Besøk gjerne nettsiden til Lista fuglestasjon.

Spørsmål om arrangementet rettes til:

Marte Jystad. Tlf. 477 80 324. E-post: marte@birdlife.no
Faris Omerovic. Tlf. 456 18 193. E-post: faris@birdlife.no
Kontaktperson BirdLife Vest-Agder: Anne Noddeland. Tlf. 906 88 670. E-post: anoddeland76@gmail.com

Lindesnes Havhotell på Spangereid
Lindesnes Havhotell ligger vakkert til i kystlandskapet på Spangereid. FOTO: Lindesnes Havhotell
Fasade Lindesnes Havhotell
Fasaden til Lindesnes Havhotell. Årsmøtet 2024 arrangeres på en virkelig flott lokalitet! FOTO: Lindesnes Havhotell
Utsikt fra Lindesnes
Lenger sør i landet er det vanskelig å komme! Utsikt fra Lindesnes mot havet. Skagerrak er en østlig gren av Nordsjøen. Visste du at en tenkt linje mellom Lindesnes fyr i Norge og Hanstholm fyr i Danmark danner grensen mellom Skagerrak og Nordsjøen? FOTO: Lindesnes Havhotell
Møterom Lindesnes Havhotell
Møterom på Lindesnes Havhotell. FOTO: Lindesnes Havhotell
Lobby Lindesnes Havhotell
Parti fra lobbyen på Lindesnes Havhotell. FOTO: Lindesnes Havhotell
Gangrute Kjerkevågen
Gangrute fra Lindesnes Havhotell til Kjerkevågen. FOTO: Kart ved Anne Noddeland
Havsuler på trekk
I slutten av april kan du oppleve havsuler på trekk ved Lindesnes fyr . FOTO: Tor Egil Høgsås
Lindesnes fyr
Lindesnes fyr er en ypperlig lokalitet for å studere fugletrekk. Fyret er for øvrig det eneste i landet som fortsatt er bemannet. FOTO: Tor Egil Høgsås