Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

«Spør en ornitolog» har passert 5000 svar!

NOFs tilbud på www.fuglevennen.no, "Spør en ornitolog", har rundet 5000 svar på spørsmål fra ivrige natur- og fugleinteresserte i alle aldre over det ganske land. Spalten har utvilsomt vært en suksess, og har bygd seg opp til en søkbar database hvor folk kan finne informasjon om fugler og annet naturstoff.

Av Morten Ree

Publisert 23.03.2010

"Spør en ornitolog" ble startet i mars 2005 etter idè av Frode Falkenberg. Frode er nå er ansatt i NOF, men har sin arbeidsplass i Bergen. Det var også han som i lengre tid svarte på alle spørsmål som kom inn. Etter hvert har han fått hjelp av flere og spesielt Roar Solheim, Fuglevennens hovedredaktør, har bidratt med mange svar. En oversikt over svarerne av spalten finnes her.

Spalten har gradvis blitt mer og mer populær i takt med at NOFs hjemmesider blir brukt av et større publikum. Her finnes svar på spørsmål fra barnehager og skoler, fra barn helt ned i 5-6 års alderen og opp til pensjonister. I den senere tid sender folk ofte inn bilder som et supplement til sine spørsmål. Variasjonen og bredden på spørsmålene er stor.

Det er også mange som etter hvert bruker databasen til å gjøre søk etter spesielle emner eller arter for å hente ut informasjon som de er ute etter. I våre svar legges ofte inn linker hvor folk kan lese mer om det de spør om. Vi henviser veldig ofte til nettversjonen av Norsk Fugleatlas som ligger på våre hovedsider www.birdlife.no. Denne tjenesten har nå som kjent blitt utvidet med koblinger opp mot bildebasen på www.artsobservasjoner.no, og man kan nå søke ut gallerier av alle norske hekkefugler.

Det kan være morsomt å søke opp forskjellige arter eller tema i basen for å se interessen for disse. Her følger noen eksempler på søkeord og antall treff: kjøttmeis 207, blåmeis 106, flaggspett 55, havørn 111, kongeørn 87, kattugle 90, hubro 58, ugler 123, rovfugl 123, fuglekasser 205, mat 418, trekkfugler 92, skadet 116, fjær 195, egg 466, nebb 146, hørsel 32, syn 31, struts 32, flaggermus 16, mus 76. Alle spørsmål og svar blir kategorisert, og det er nå enkelt å lese spørsmål og svar på tema som fuglekasser, fugleforing, identifikasjon o.l.

Som oversikten viser så kan det være like enkelt å gjøre et søk først, så er sjansen stor for å få et svar med en gang. Ved innsending av spørsmål kan det enkelte ganger ta tid og kanskje vi heller ikke rekker å svare på alt. Derfor er vår oppfordring at databasen benyttes til et søk først, hvis man ikke er fornøyd med tidligere svar eller ikke finner svar på sine spørsmål kan de sendes inn til oss.


Spør en ornitolog

Vinterjunko
Det var gjennom spalten "Spør en ornitolog" at den ekstremt sjeldne vinterjunkoen ble kjent i det ornitologiske miljøet i Norge. Fuglen holdt seg på en foringsplass i Grimstad fra desember 2009 til slutten av februar 2010. FOTO: Morten Vang

Kommentarer til nyheten (2)