Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Mens vi venter på gjøken

Flere arter har hatt en rekordtidlig ankomst i Norge så langt i år. Foreløpig har ikke årets fugl, gjøken, dukket opp, men vi forventer at den ankommer i slutten av april. Allerede i siste halvdel av mars hadde arter som gransanger og jernspurv innfunnet seg flere steder i Sør-Norge, noe som er uvanlig.

Av Frode Falkenberg

Publisert 08.04.2007

Linerla er tilbake i store deler av Sør-Norge, snøspurven har ankommet Svalbard, hvitveisen brer seg i disse dager utover skogbunnen og mange sommerfugler er allerede på vingene. Dette har nærmere 250 personer som deltar i årets «Vårsjekk» dokumentert. Denne kampanjen vil å sette fokus på hvordan klimaendringene også endrer vårens frammarsj i Norge og på Svalbard. Se de siste observasjonene av vårtegn fordelt på fylker her.

Delta du også!

Undersøkelsene som har pågått en årrekke allerede viser at mange trekkfugler gradvis ankommer landet tidligere. For at man med bedre sikkerhet skal kunnen se endringene i dette mønsteret er det viktig at personer fra hele landet deltar, og aller helst gjennom flere år. For å legge inn data må du registrere deg her.

Fotokonkurranse

Har du tatt bilder av årets vårtegn? da kan du bli med på den store fotokonkurransen som NRK arrangerer. Legg inn bilder og en liten tekst om vårtegnet som du registrerer, og få muligheten til å vinne flotte premier! Mer om konkurransen leser du her.

Se resultatene

Linerle
Linerla har kommet tilbake i store deler av Sør-Norge. FOTO: Frode Falkenberg