Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Bli med på vårsjekken!

Høsten 2006 var Europas varmeste på 500 år, våren kom tidlig i 2007, og i 2008 har vi hatt flere rekorder. Kommer dermed trekkfuglene tidligere enn før? Eller forsinker sene snøfall våren? Ved å registrere løvsprett, blomstring og trekkfugler over hele Norge dokumenteres vårens fremmarsj og endringer for biomangfoldet.

Av Christian Steel, SABIMA

Publisert 31.03.2008

Vi anbefaler alle å bli med på vårsjekken. Jo flere som deltar, desto bedre grunnlag har vi for sammenlikninger mellom tidligere og kommende år. Om du ikke selv bidrar, kan du kanskje tipse noen i en skoleklasse som kunne ha vårsjekk som en spennende aktivitet?

Selve kampanjen fokuserer på ni arter: humle, linerle, gjøk, tjeld, vipe, hvitveis, hestehov, bjørk (små blader på størrelse med "museører") og selje ("gåsunger"). For oss fuglekikkere er dette få arter, men systemet har full åpning for at man kan legge inn observasjoner av alle trekkfuglenes ankomster.

Nettverk for miljølære har drevet "vårsjekk" i åtte år og har derfor gode data for sammenlikning av en lang rekke arter. I år pågår kampanjen fram til 5. juni som er FNs miljøverndag. Besøk hovedsiden for vårsjekken for å lese mer, laste ned feltskjema, få passord og lignende:

www.vårsjekken.no

Sammenlign år og arter

På vårsjekkens nettside kan man også se resultater fra inneværende og foregående år, og sammenlikne ankomsttider for ulike år, ulike kommuner og så videre.

Fotokonkurranse

Om du fotograferer kan du være med på årets fotokonkurranse. Ta bilder av vårtegn og last de opp. Du er da med i konkurransen om mange flotte premier, blant annet et gavekort på fotoutstyr! Les mer om konkurransen på nettsiden.

Kampanjen er en stor satsning utviklet gjennom et samarbeid mellom NRK, Kunnskapsdepartementet, Miljøverndepartementet, Utdanningsdirektoratet og Universitetet i Bergen.

Resultater fra Vårsjekken

Vipe
Vipa er vårens budbringer. Kommer den tilbake tidligere nå enn før? Gjennom å bli med på Vårsjekken kan du være med på å dokumentere om det er riktig eller ikke! FOTO: Frode Falkenberg

Kommentér nyheten