Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Hvordan hindre at fugler flyr i vinduer?

De fleste av oss har opplevd fugledød mot våre vinduer. Med milliarder av vinduer i verden er dette et stort problem som tar livet av millioner av fugler i Norge og resten av verden. Heldigvis kan du redusere risikoen for kollisjoner ved hjelp av enkle grep.

Av Øystein R. Størkersen

Publisert 22.10.2019

Nå pågår det flere prosjekter som sikter mot å finne ut hva som kan gjøres. Fugler kolliderer ofte fordi de har en blindsone rett foran øynene. Med øyne plassert på begge sider av hodet har noen arter opptil 360 grader syn og overlappende syn fremfor seg, men med et lite område rett foran som det er vanskeligere å fokusere på. Derfor ser de ofte ikke glasset selv om det er like foran, mens de fokuserer enkelt på refleksene av trær eller kanskje hva som er på den andre siden av glasset. Fuglene har utviklet seg over årtusener uten å måtte ta hensyn til det vi i dagens verden kaller glass!

Studier viser likevel at fugl på trekk er mer utsatt for vindusdøden enn de lokale standfuglene. De lokale fuglene kjenner kanskje til vinduene og landskapet rundt våre hus? Mange av oss setter opp svarte silhuetter av rovfugl for å avhjelpe problemet. Dessverre er dette til lite hjelp fordi vinduer ofte ser mørke ut fra utsiden og de mørke silhuettene skaper ikke nok kontrast. Kollisjoner kan med andre ord også skje rett ved siden av slike silhuetter. Isteden anbefales å bruke fargerike silhuetter, med for eksempel oransje eller rød farge som de beste (de er mer effektive enn blå og grønn). At silhuetter formet som en rovfugl skal virke mer skremmende anses som en myte, da det ikke er dokumentert at dette har en effekt. En silhuett av en elg, et tre, en fisk osv. er derfor like bra. En annen påstand er at en silhuett per vindu er nok. Det representerer også en feil oppfatning. Fugler er vant til å smette mellom trange passasjer og derfor er flere silhuetter bedre enn én.

En annen sak man kan gjøre er å være bevisst på å slå av lys innvendig fordi fugler navigerer etter lys og lysforurensning er et stort problem for trekkfugl. I mange høyhus slås derfor nå bevisst lys av i trekktidene for å unngå at fugler dør i hopetall mot vinduene. I verden bygges det nå flere og flere hus med alt dette i tankene – og kontorbygg, skoler og lignende har i økende grad grått glass, stripete glass osv. Finner man en fugl på bakken som er bevisstløs, så kan den trenge litt ro i en mørk skoeske en times tid for å komme seg igjen.

Artikkelen ble først publisert i «Nytt fra fuglenes verden» i Vår Fuglefauna 2-2019.

Vi anbefaler produkter fra Natur og Fritid som vil kunne redusere sjansene for kollisjoner med dine vinduer

Les også: Mellom 365 og 988 millioner fugler dør årlig i kollisjon med vinduer i USA

Isfugl
Det er ikke mange par med isfugler som hekker i Norge! I Bærum har to isfugler blitt drept etter kollisjon med vinduer de siste to årene. Fuglen på bildet ble funnet utenfor en av blokkene i Hamang Terrasse nær Sandvikselva 28. mai i år. FOTO: Iryna Mishyna