Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Blir det sykdomsutbrudd hos grønnfink også i år?

Både i 2008 og 2009 ble det på sensommeren registrert massedød hos finkefugler i Norge. Det er en parasitt ved navn Trichomonas gallinae som har forårsaket sykdommen. Veterinærinstituttet ønsker å kartlegge forekomsten til sykdommen, og vil at du skal sende inn døde fugler til dem for undersøkelse.

Av Magne Myklebust

Publisert 04.08.2010

Det er i hovedsak grønnfink som de to siste årene har blitt rammet av parasitten Trichomonas gallinae i Norge. Sykdommen gir en betennelse i munnhule, svelg og spiserør hos fuglene, og fuglene klarer etterhvert ikke å spise. Resultatet blir sultedøden. NOF er av den formening at parasittsjukdommen kan være en av flere årsaker til den reduserte vinterbestanden av grønnfink.

NOF anbefaler at man foretar en grundig rengjøring av fôringsplasser der sykdommen mistenkes. For å begrense spredningen av parasitten bør man også innstille fôringen i 2-3 uker. Parasitten smitter ikke til mennesker eller pattedyr.

Veterinærinstituttet vil gjerne få opplysninger om sykdomstilfeller og ønsker også å få tilsendt døde fugler for undersøkelse. Ta kontakt med dem på telefon 23 21 63 53 eller via e-post: vilt@vetinst.no.

Les mer hos Veterinærinstituttet

Grønnfink
Grønnfinken har på sensommeren i 2008 og 2009 stedvis vært hardt rammet av en sykdom forårsaket av parasitten Trichomonas gallinae. Vil det samme skje i år? Veterinærinstituttet er interessert i å få tilsendt døde fugler for undersøkelse. FOTO: Ingar Jostein Øien

Kommentarer til nyheten (2)