Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt:

Gribbene i det sørlige Asia nær utryddelse

Tre gribbearter i Asia har hatt en bestandsreduksjon siste 10-15 år på over 97 %. Dette har ført til at de er truet av utryddelse. I januar i år ser det ut til at redningen er kommet, hvis myndighetene får opp farten!

Av Morten Ree

Publisert 23.03.2006

Aldri tidligere har man i fugleverdenen registrert en så kraftig bestandsreduksjon på så kort tid som tilfellet er for teraigribb Gyps tenuirostris, indiagribb Gyps indicus og bengalgribb Gyps bengalensis. De har en reduksjon av bestand på mer enn 97 %, i følge opplysninger fra BirdLife India. Tilbakegangen skyldes meget utstrakt bruk av veterinærmedisinen Diclofenac på syke husdyr. Når husdyra avgår ved døden like etter å ha fått denne medisinen, blir de liggende til mat for gribbene. Fuglene får da i seg denne medisinen, og resultatet er dessverre at de dør. Allerede i 2004 ble det kjent etter mange års forskning at dette var årsaken. Men det som gjør denne saken fortsatt aktuell er at veterinærene har fortsatt bruken av medisinen etter som det ikke fantes noe alternativ, selv om de indiske myndigheter prøvde å hindre bruken av Diclofenac fra og med mars 2005.

I en ny rapport publisert av en gruppe forskere ledet av Gary Swan fra Universitetet i Pretoria, er det nå funnet et nytt stoff som er like effektivt som det gamle stoffet på husdyr, men som har den egenskapen at gribber tåler dette. Den nye medisinen heter Meloxicam og kan bli gribbenes redning. Men da må myndighetene klare å starte en kampanje for å erstatte Diclofenac med den nye medisinen raskt. I mellomtiden vil BirdLife India i samarbeid med din britiske BirdLife-partneren RSPB fange inn gribber og satse på ungeproduksjon i fangenskap for å hjelpe fuglene i denne kritiske perioden.

Les mer hos Birdlife International

Bengalgribb
Bengalgribben er en av artene som har gått dramatisk tilbake som følge av legemiddelet Diclofenac. Bildet viser to subadulte fugler. FOTO: Guy Shorrock / RSPB Images