Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Månedens bilde og funn i desember 2017

Da har vi kommet fram til årets siste kåring av månedens bilde og funn. Alle månedens bilder fra fjoråret vil senere bli å finne i en siste finale der leserne av fuglar.no avgjør hva som blir årets bilde i 2017.

Av NOF Bergen lokallag

Publisert 19.01.2018

Månedens bilde - sidensvans

Månedens bilde for desember er tatt av Anne-Marie Korhonen. Bilde er tatt på Helleland i Hardanger i slutten av desember.

Sidensvansen er en vanlig hekkefugl i Øst-Finmark, men kommer først trekkende ned til oss på vestlandet i vinterhalvåret. Når vinteren setter inn lengre nord og maten uteblir kan de komme sørover i flokker på flere hundre individer. De ankommer ofte sent på året, så hvis ikke trostene allerede har tømt matfatet kan sidensvansen dukke opp hvor som helst det finnes bær igjen. Som bildet viser kan overmoden nedfallsfrukt også gjøre nytten.

Vi gratulerer Anne-Marie med månedens bilde for desember. Bilde med «Årets Fugl» taksvale er på vei!

Månedens funn - strandsnipe

Det var ikke allverden å plukke fra når vi skulle kåre årets desemberfunn. Avslutningen av 2017 ble egentlig en ganske mager affære i forhold til sjeldne fugler.

En kandidat stakk seg riktignok ganske godt ut i massene av observasjoner. Månedens funn var ei strandsnipe som oppholdt seg på Herdla i Askøy både på selveste Julaften og på 1. Juledag. Strandsnipene skal normalt være i Afrika på denne tiden av året. Det foreligger bare ett tidligere vinterfunn fra Hordaland, og det var så nylig som 10. og 11. desember 2016. Det var i Etne. Årets fugl ble funnet av Terje Hansen.

Årets bilde - hovedside

Sidensvans
FOTO: Anne-Marie Korhonen
Strandsnipe
Fylkets andre vinterfunn av strandsnipe ble gjort på Herdla Julaften 2017. FOTO: Terje Hansen