Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Tretåspett i Askøy
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Tretåspett i Askøy

Av Frode Falkenberg (10.05.2020)

Mai er vakker. Trekkfuglene kommer tilbake, mens mer stasjonære arter synger og hilser våren velkommen. Spettene våre er også på sitt mest aktive i denne perioden. En uvanlig trommevirvel ved Haugland på Askøy skulle vise seg å være av en meget eksklusiv karakter.

Video: Eirik Nydal Adolfsen.

Kjell Arne "Kjellemann" Pedersen går daglig på tur i nærområdet sitt på Haugland i Askøy. I midten av april hørte han en spett som trommet intenst på en stolpe. Han reagerte på lyden, da den virket mye kraftigere enn det han normalt hører (hvitryggspett og flaggspett). Fuglen ble først ikke sett, bare hørt. Kjell tenkte sitt, og spilte av svartspett på mobiltelefonen. Og jammen reagerte fuglen. Størrelsen på fuglen hadde riktignok ikke svartspettens enorme dimensjoner. Hva kunne dette da være?

Etter hvert ble det konkludert med at det dreide seg om en tretåspett av Kjell Arne sin svoger, Lars-Henrik Jensen. En skikkelig godbit på denne kanten av landet. Fuglen ble etter hvert dokumentert og observasjonen ble lagt ut på artsobservasjoner.no. Lokale fuglekikkere måtte gni seg to ganger i øynene da de åpnet nettleseren dagen etter publisering. En trommende tretåspett en knapp halvtime fra Bergen sentrum! Fuglen har vist seg å være meget samarbeidsvillig, og er i skrivende stund fortsatt opptatt med å hamre på metallokket på stolpen. Den kan sees og høres fra stien ved Krabbetjørna. Til og med tilfeldige turgåere kunne fortelle om opplevelsene sine med denne høylydte trommingen som hadde vart i ukesvis.

Bildene over viser fra venstre: Habitatet hvor tretåspetten holder til. Vannet heter Krabbetjørna. Fuglen sitter ofte og trommer i toppen av stolpene til venstre i bildet. I midten ser vi den heldige oppdageren, Kjell Arne Pedersen aka Kjellemannn. Fotos: Frode Falkenberg. Selve stjerna er avbildet til høyre, tretåspetthannen som nå sannsynligvis bare trommer for fuglekikkernes forlystelse og glede. Foto: Hans Munthe-Kaas.

Tidligere funn i Hordaland

Tretåspett er ikke en sjelden art i Norge, men den finnes knapt på Vestlandet. Den er knyttet til barskogene østafjells og nordover til Finnmark via Trøndelag. I Hordaland forelå det 14 funn før årets observasjon, men ingen fra Askøy kommune. De fleste funnene er gjort i mars og april. Det er hele 11 år siden forrige gang arten ble sett hos oss, da en hann ble observert i slutten av mars ved Låtevatn i Ullensvang.

Godkjente funn fra Hordaland

emneord Emneord: tretåspett