Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Oter tok skarv, del 2

I mars 2020 skrev vi om en oter som tok en storskarv på Herøy. Den 7. januar i år filmet Elin Rakel Pettersen en tilsvarende hendelse i Mo i Rana.

Av Magnhild Johansen

Publisert 20.02.2021


Det finnes ikke mange dokumenterte tilfeller av at oter tar skarv, selv om oteren er en ihuga opportunist som nok tar storskarv når den får det til.

Elin sto på brygga ved småbåthavna på Mo (Sjøfronten) da hun fikk se en oter som jaget storskarv på skjæret like utenfor.  Mens hun betraktet opptrinnet hørte hun en «brummende» lyd, og fikk øye på en større oter som kommer svømmende mot henne med en storskarv i kjeften.

Oteren svømmer litt langs moloen (vekk fra meg), før den bestemmer seg for å komme tilbake mot meg for så å dra med seg skarven opp på land. Da har jeg endelig fått mobilen opp av lomma, og fikk filmet en bitteliten snutt av seansen, skriver Elin i en epost til NOF Nordland.

Oteren likte nok ikke å bli betraktet så nært, og tok med seg byttet under brygga. Hele tiden lagde den lyd, og etter hvert kom det to otere til svømmende. Elin oppfattet disse to som unger, mens den store antagelig var «mamma-oter».

Det gikk ei stund før Elin oppfattet at hendelsen kanskje var litt uvanlig, både på bakgrunn av kommentarer fra andre, og fordi storskarven er en svært stor fugl, også sammenlignet med en oter. Elin Googlet fram nettsaken NOF Nordland laget i mars 2020, og dermed tok hun kontakt med oss.

Elin har sendt oss tre filmsnutter, den ene viste oteren med bytte, og de to andre filmene viste de to antatte oterungene. Skarven på filmen fra Elin er forøvrig en ungfugl, en som er klekket i fjor, det kan man se av den lyse magen. Vi fikk lov til å publisere filmen med oteren og skarven på Youtube.