Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Grålire - omvendt trekkfugl

Trekkfugler er kjent for å dra sørover om vinteren, men gråliren gjør det omvendt. Den hekker på den sørlige halvkule, langt sør for ekvator, og når vi ser den her i Nordland om sommeren er den faktisk her på overvintring.

Av Magnhild Johansen

Publisert 16.08.2022

Supersanger og tunell-entreprenør

Gråliren er en mindre slektning av albatrossene. Nærmest oss hekker den på Falklandsøyene ved sørspissen av Sør-Amerika, men det er også grålirekolonier rundt Australia og New Zealand. Sør for ekvator er det sommer når vi i nord har vinter. Hekketida starter i november, da er det vår og stor aktivitet i grålirekoloniene, for det meste om natta.

Når grålirene synger høres de ut som ei blanding av en oppkava ærfugl og ei syttendemaifløyte. Reiret er under jorda, det kan være for eksempel i ei steinur, men grålirene er visstnok også flinke til å grave til tross for svømmeføtter og tilsynelatende ganske spinkel konstruksjon på nebbet. Hvert par legger bare ett egg.

Mars er høst og juli midtvinters

Hekkesesongen avsluttes når det begynner å gå mot høst på Falklandsøyene - i mars. Da tar hele grålirebestanden vinterferie. Noen trekker nordover i Stillehavet, noen trekker nordover Atlanteren, og enkelte av disse drar så langt nord som til oss. I Nordland dukker de første typisk opp i løpet av juli, og de siste blir gjerne sett i oktober.

Besøker ikke akkurat fuglebrett

Grålirene kommer til land bare i hekketida, resten av året holder de seg langt til havs. Kanskje du kjenner gråliren hvis du jobber på båt eller plattform? Ellers er den nok en ukjent fugl for de fleste nordlendinger.

Slik kan du se grålire

Pass på nå i august-september, før de drar sørover igjen. Ta med kikkert og store mengder optimisme til havs - for eksempel på Røstferga. Ta helst også med deg noen som har peiling. Håp på mye vind. Når du først har tatt ferga til Røst er det verdt å prøve sjøfuglbua, det er en av de sikreste plassene å se den. 

 

Grålire Tor Olsen
Her er gråliren sammen med en havhest i et ufattelig pedagogisk blinkskudd fra Bleiksdjupet i Andøy. FOTO: Tor Olsen (CC BY 4.0)
Grålire Martin
Det forrige bildet gjør at det ser lett ut å observere grålirer, så det er på sin plass med en forventningsjustering. Dette bildet viser en grålire på en mer normal avstand og under lysforhold som er mer typiske for de fleste grålireobservasjoner. FOTO: Martin Eggen