Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Velkommen til NOFs årsmøte på Runde lørdag 27. april

Det nærmer seg NOFs årsmøte! I år er det NOF avd. Møre og Romsdal som er arrangøravdeling, og årsmøtet skal arrangeres på den velkjente fugleøya Runde. Selve årsmøtet avholdes lørdag 27. april, og vi tar sikte på å samles i omgivelser som garantert vil gi deg ornitologiske opplevelser.

Av NOFs sentralstyre

Publisert 03.04.2013

Våren er i anmarsj, og det innebærer også at det snart er tid for NOFs årsmøte! Vi har i år gleden av å invitere til årsmøte på selveste Runde. Den legendariske fugleøya ligger i Herøy kommune ytterst mot havet vest av Ålesund. Innkvartering blir i hovedsak på Christineborg gjestehus på Langeneset mellom Runde havn og fuglefjellet. Selve årsmøtet avholdes lørdag 27. april på Runde miljøsenter.

Runde som fuglelokalitet

Runde er Sør-Norges eneste virkelige fuglefjell, har vært ett av Fastlands-Norges største og er det mest artsrike for sjøfugler. Øya er på ca. 6,4 kvadratkilometer med en bosetting på ca. 100 personer fordelt på grendene Runde på sørøstsida og Goksøyr på nordsida. Store deler av øya er fredet som naturvernområder, dels fuglefjell og hekkeområder for sjøfugler, dels som myrreservat. Øya har havklipper og dramatisk landskap mot vest, strandflater og gruntvannsområder mot sørøst, og store deler av øya danner et platå med terrengdekkende myr.

Som fugleøy er Runde velkjent både nasjonalt og internasjonalt og trenger neppe en nærmere presentasjon for de fleste fugleinteresserte. Øya har vært kjent og beskrevet som fuglefjell fra de tidligste skrevne kilder (1500-tallet og 1700-tallet) og var attraktiv for gryende ornitologiske aktivitet i Norge allerede fra 1920-årene. Fra slutten av 1940-tallet og framover kom øya i naturturismens søkelys og har vært et definitivt og stadig viktigere turistmål seinere. De første oversikter over fugleartene på Runde stammer fra midt på 1700-tallet. Fra 1950-tallet ble øya mål for stadig mer omfattende og systematiske studier av sjøfuglene, en periode som Norges viktigste lokalitet for storstilt ringmerking av fuglefjellsfugl, og fra 1970-tallet som en av nøkkellokalitetene for overvåkning av norske sjøfuglarter. Fuglefjellet ble en av nøkkelokalitetene i Nasjonalt sjøfuglovervåkningsprogram, etablert 1979, i dag videreført som ett av NINAs overvåkningsprogrammer. Fra 2007 kom Runde med som delprosjekt i SEAPOP, også det et NINA-prosjekt. Delprosjektene på Runde har hele tiden vært drevet av NOF avdeling Møre og Romsdal.

Øya ligger også gunstig til for trekkende og tilfeldig besøkende fugler, og totalt antall observerte arter er på mer enn 250. For å illustrere mangfoldet kan nevnes åkerrikse, vaktel og gresshoppesanger som hekkefugler, sammen med orrfugl og toppmeis! Det er ikke minst gjort mange spennende vårfunn på øya, der vi kan nevne silkehegre, aftenfalk, lerkefalk, tereksnipe, alpeseiler, amursvale, dverglerke, markpiplerke, rosenstær og svarthodespurv. Ut over dette ligger Runde i et øyrike sammenbundet av veier og broer hvor det er en rekke andre gode fuglelokaliteter, og hvor både naturmangfold og artsspekter av hekkende og besøkende fuglearter er imponerende. Her skulle med andre ord være gode muligheter for enhver med sans for gode fugleopplevelser.

Overnatting og måltider

Overnatting blir på Christineborg og Runde miljøsenter. Det er begrenset tilgang på enkeltrom begge steder. På Christineborg er frokost inkludert i pris, mens det på Runde miljøsenter ligger til rette for å lage egen frokost. For de som skulle ønske det, finnes også mer campingbaserte overnattingsmuligheter. Alle fasilitetene har god standard m/bad så vi garanterer at folket vil finne seg godt til rette. Bespisning utenom frokost, på samme måte som sosialt samvær, vil bli på Runde miljøsenter. Både miljøsenteret og Christineborg har alle rettigheter. Vi gjør oppmerksom på at alle drikkevarer til måltidene må betales av den enkelte. Betaling for overnatting og mat for øvrig gjøres etter påmelding direkte til NOF-sentralt på kontonummer 4358 50 12840 og merkes Årsmøte 2013.

Priser og påmelding

 

Runde Miljøsenter

Rom og bespisning Fredag Lørdag Søndag
Enkeltrom i leilighet for tre pers. 650 650
Leilighet for fem pers. 390 390
Varmmat med kaffe, fredag kveld 120
Frokost 100 100 (nistepakke)
Lunsj 130
Festmiddag lørdag kveld 390
Ekskursjon 150

 

Christineborg

Enkeltrom, inkl. frokost 730 610 Husk nistepakke!
Dobbeltrom, inkl. frokost 605 495

 

Alle måltider er lagt til Runde Miljøsenter bortsett fra de som overnatter på Christineborg, hvor frokost inngår i prisen. Vi gjør oppmerksom på at prisene er noe endret i forhold til prisene som er oppgitt i Vår Fuglefauna 1-2013.

Merk: Det finnes ikke dagligvarebutikk på Runde!

Transport for ekskursjon og retur til Hareid 150,-. Påmelding gjøres på e-post til nof@birdlife.no innen 5. april.

Program

Fredag 26. april:
17.00: Registrering fra dette tidspunkt og utover kvelden.
19.00: Varmrett.
20.00: Sosialt samvær.

Lørdag 27. april:
05.30–08.00: Morgen-ekskursjon på Runde med alternativ Myklebustvatnet og Nerlandsøya.
08.00–09.30: Frokost.
10.00–13.00: Årsmøte (se fullstending årsmøteinnkalling og årsmelding nederst).
13.00–14.00: Lunsj.
14.00–16.00: Faglig program:

• Foredrag om «Fugleøya Runde i naturfagleg, historisk og reiselivsmessig perspektiv » ved Alv Ottar Folkestad.

• Sentralstyret og sekretariatet vil stå for det øvrige faglige program.

16.00-16.30: Kaffe og forfriskninger.
16.30-18.00: Faglig program forts.
18.00-19.00: Pause.
19.00-21.00: Middag.
21.00: Sosialt samvær.

Søndag 28. april:
08.00-10.00: Frokost
10.00-14.00: Ekskursjon til fuglefjellet – eller med spesialtema for de som er interesserte i det.
14.00: Transport til Hareid med naturfaglig guiding gjennom øylandskapet på Ytre Søre Sunnmøre.

Hvordan reise til Runde

For de som ankommer med fly til Vigra, er det buss/hurtigbåt/buss via Valderøy og Hareid til Ytre Herøy. For ankomst før kl. 1645 til Nærøyskiftet i Herøy (busskorrespondanse fra Hareid kl.1600) er det bussforbindelser til Runde. Etter denne tid (og også ved behov tidligere på dag) står den lokale arrangør til tjeneste for henting etter avtale. Etter forhåndsavtale er det mulig å arrangere hurtigbåttransport fra Valderøy direkte til Runde (over åpent hav), men dette vil være væravhengig. For de som eventuelt ankommer med fly til Hovden flyplass er det bussforbindelser fra Ørsta til Fosnavåg, men også her kan det arrangeres hentetjeneste.

Fra Trondheim og Oslo er det forbindelser med ekspressbuss både dagruter og nattruter via E6 (Dombås, Otta, Lillehammer, Hamar). Fra Bergen/Vestlandet er det forbindelser med ekspress dagbuss. For begge alternativ er endestasjon Fosnavåg i Herøy, der det må gjøres avtale med hentetjeneste.

For de som ankommer med Hurtigruta (fra Bergen/Vestlandet eller Trondheim/Nord-Norge) er Torvik i Herøy (13 km fra Runde) nærmeste anløp. Her kan arrangeres henting ved behov.

De som ankommer med bil fra øst/nordøst følger E39 til Spjelkavik, deretter vi Sulesund (ferjekai) til Hareid og veinettet på 48 km over øyene til Runde. De som kommer over Strynefjellet fra øst, eller sørfra langs Vestlandet, tar E39 til Volda, og tar av via Eiksundsambandet (undersjøisk tunnel – verdens dypeste!! 287 u.h.) til Eiksund i Ulstein og via veinettet på øyriket til Runde.

Hvis du trenger hjelp med transport til og fra f.eks. Vigra Flyplass ta kontakt med leder av NOF avd. Møre og Romsdal Olav Runde (tlf. 478 43 599).

Da gjenstår det å ønske alle medlemmer velkommen til en givende helg på Runde!

Lenker:

Denne saken ble først publisert 15. mars.

Kystlandskap Runde
Kystlandskapet på Runde er omgivelsene som omgir årsmøtet på Runde siste helga av april i år. FOTO: Ingar Støyle Bringsvor
Lunde
Det er bra aktivitet hos lundene på Runde når årsmøtet arrangeres i slutten av april. FOTO: Ingar Støyle Bringsvor
Storjo
Storjoen etablerte seg som hekkefugl på Runde i 1980, og har fått solid fotfeste på øya. Ved gjennomgang av storjobestanden på Runde i 2012 ble denne estimert til rundt 90 territorielle par. FOTO: Ingar Støyle Bringsvor
Lomvi
Lomvien er Årets Fugl 2013. Denne stadig mer fåtallige sjøfuglen hekker fortsatt på Runde. FOTO: Ingar Jostein Øien

Kommentér nyheten